In sud-vestul Libiei, regiunea Fezzan, in plin desert, se afla nu mai putin de 20 de lacuri. Oazele ce par pictate in desert sunt ramasite ale unui lac gigantic, Megafezzan.

In urma cu aproximativ 200.000 de ani, acesta avea, in perioadele umede, si 120.000 de kilometri patrati (de marimea Cehiei de azi), informeaza Amusing Planet. E drept, atunci zona, impanzita de rauri, era extrem de fertila, iar ploile cadeau cu regularitate.

Schimbarile climei au dus la “uscarea” graduala a regiunii. In urma cu 3.000 – 5.000 de ani, lacul s-a evaporat. Insa au ramas “urme” ale acestuia. E vorba de mici ochiuri de apa, de-a lungul dunelor, ce fac nota discordanta cu galbenul nisipului.

Cele mai pitoresti dintre cele 20 de lacuri sunt Gaberoun si Umm al-Maa.


Foto: Amusing Planet

Gaberoun se afla aproape de ruinele unui oras stravechi si e, probabil, cel mai popular printre turisti, aici existand inclusiv un magazin de suvenire.

Mai putin vizitat este Umm al-H’isan, la nord de Gaberoun, dar si Tarhouna, aflat la 11 kilometri de acesta. Doar “cunoscatorii” ajung sa le vada si pe acestea.

Apele acestor lacuri sunt foarte sarate, fapt justificat prin continua evaporare. In plus, niciun rau nu completeaza rezervele pierdute. Cateva dintre aceste lacuri au apele de cinci ori mai sarate decat marea.


Datorita prezentei algelor iubitoare de sare si concentratiei mineralelor, apele capata si nuante rosiatice.

Adanci de 7 pana la 32 de metri, lacurile sunt pe cale de disparitie. Unii spun ca ar putea sa dispara in urmatorii 50 – 100 de ani, mai ales ca guvernul libian are deja planuri cu apa din acestea.