Poarta Vânătorilor sau Poarta Dealu, un vestigiu medieval din secolul al XVII – lea, ce făcea parte din Fortificaţia de apărare a Cetăţii Domneşti, a primit finanţare în vederea restaurării.

 Primăria Municipiului Târgovişte a transmis către Institutul Naţional al Patrimoniului toată documentaţia necesară lansării procedurii de achiziţie publică de lucrări, inclusiv autorizaţia de construire. Obiectivul monument istoric Poarta Dealu-Vânătorilor, municipiul Târgovişte, Aleea Coconilor, a fost inclus în Programul Naţional de Restaurare Etapa II. 

Valoarea totală a investiţiei este de 2.501.310,08 lei (cu TVA), achiziţia publică de lucrări va fi realizată de către Institutul  Poarta Dealu-Vânătorilor este o construcţie veche datată din 1645 şi este situată lângă Parcul Chindiei – Biseria Sf. Vineri. Este una dintre cele patru porţi de intrare în Târgoviştea veche. “Poarta Buzăului” sau „Poarta Bucureştilor” este singura poartă care a mai rămas în picioare, pentru că ea este refăcută după anii ’90 de către Primăria Târgovişte. Celelalte două porţi sunt: „Poarta Câmpulungului” sau “Poarta Dolgopolului”, care se afla lângă Sala Polivalentă.  

 „Am transmis către Institutul Naţional al Patrimoniului toată documentaţia necesară lansării procedurii de achiziţie publică de lucrări, inclusiv autorizaţia de construire. Reamintim că, în urma demersurilor administraţiei locale, obiectivul monument istoric Poartă Dealu-Vânătorilor, Municipiul Târgovişte, Aleea Coconilor, a fost inclus în Programul Naţional de Restaurare Etapă II”, a precizat primarul Cristian Stan.  

Valoarea totală a investiţiei este de 2.501.310,08 lei (cu TVA), achiziţia publică de lucrări va fi realizată de către Institutul Naţional al Patrimoniului, iar execuţia nu va dura mai mult de 6 luni, din momentul semnării contractului. Poarta Vanătorilor sau Poarta Dealu – cum mai este numită – este un vestigiu medieval din secolul al XVII – lea, ce făcea parte din Fortificaţia de apărare a Cetăţii Domneşti. Poartă numele “Vanătorilor” sau “Dealu”, deoarece permitea ieşirea spre Mănăstirea Dealu.

Porţile aveau rol de acces şi ieşire din oraş şi făceau legăturile comerciale. De asemenea, aveau şi rol de turn de pază, pentru că sus stăteau străjerii şi care le închideau când se dădea stingerea, în jurul orei 19.00. Acest monument istoric apare în Repertoriul Arheologic Naţional, aflandu-se în lista monumentelor istorice de categorie A.