Observatorul Astronomic din Iaşi, clădire de patrimoniu aflată în proprietatea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, va fi reabilitat şi consolidat în urma unei investiţii de 8,9 milioane de lei.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) a primit de la Compania Naţională de Investiţii aprobarea pentru finanţarea proiectului de reabilitare, consolidare şi modernizare a Observatorului Astronomic, în valoare de 8.986.644 de lei.

Acum, Observatorul Astronomic se află  într-o avansată stare de degradare structurală şi la nivelul finisajelor, încadrată în clasa I de risc seismic, astfel încât se impune restaurarea şi consolidarea imediată.

 „Observatorul Astronomic al UAIC este unica unitate de observare a spaţiului din judeţul Iaşi, iar revitalizarea acestui obiectiv va crea valoare atât pentru specialiştii din cadrul Centrului de Cercetare Atmosferică şi Astronomică pentru securitate spaţială, cât şi pentru publicul amator de astronomie, care va avea acces ocazional la terasa de vizitare a cerului şi sala lunetei, cu prilejul evenimentelor astronomice importante (apariţii de comete, conjuncţii de planete, ploi de meteoriţi, eclipse, etc)”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. 

Potrivit reprezentanţilor UAIC, prin lucrările de consolidare şi refuncţionalizare se urmăreşte restaurarea imobilului în integralitatea sa cu păstrarea funcţiunii iniţiale de cercetare atmosferică şi spaţială, amenajarea fostei locuinţe prin integrarea sa în funcţionalul unei instituţii de cercetare, precum şi realizarea unor spaţii de laboratoare care vor găzdui echipamente laser şi de cercetare astronomică dintre cele mai avansate pe plan mondial.

Lucrările vor fi făcute prin Compania Naţională de Investiţii, urmând a fi dezvoltate două entităţi CDI: pentru cercetarea dinamicii corpurilor infinitezimale şi pentru cercetarea atmosferei şi securitatea mediului. După reabilitare, publicul interesat va avea acces la terasa de vizitare a cerului şi sala lunetei, cu prilejul evenimentelor astronomice importante.

Construit în 1913, Observatorul Astronomic din Iaşi a fost al doilea din ţară, după cel înfiinţat la Bucureşti. Gândit iniţial ca laborator de astronomie pentru Facultatea de Matematică a Universităţii a fost considerat, la vremea sa, cel mai modern observator astronomic din Europa. Includea, pe lângă luneta centrală şi săli de laborator, o bibliotecă, precum şi un apartament pentru profesorii de astronomie ai Universităţii. Edificiul, înscris în lista monumentelor istorice, a suferit numeroase intervenţii de-a lungul timpului, cea mai radicală fiind realizarea Sălii Meridian.