Intrată azi în meniurile unor restaurante, piperchi, această mâncare ce explodează de arome, e preparată de generaţii de machidoni în Dobrogea, în special vara, cu legume de sezon. Dacă ai şi tu conserve de roşii sau suc de roşii poţi profita de savoarea ei chiar acum.

Piperchi a fost preparat pentru prima dată de machidonii din Dobrogea, fiind servit atât în sezonul de primăvară, cât şi vara. Se poate prepara şi în post, excluzând brânza de oaie şi ouăle, iar în sezonul obişnuit se poate mânca şi cu carne gătită în diverse moduri. Fiind o mâncare a aromânilor să nu vă mire că a fost și în meniul nunții celebrei tenismene Simona Halep.

Piperchi este practic o tocană de ardei, însă una delicioasă. Gustul de ardei prăjit sau copt, cu puţină aromă de usturoi, este foarte bine asimilat de organism.

Ingrediente:

-Ardei kapia- un kilogram;

-Ouă-două bucăţi;

-Ulei de floarea soarelui-100 de mililitri;

-Usturoi-doi căţei;

-Brânză de oaie-200 de grame;

-Roşii-250 de grame;

-Suc de roşii-250 de grame;

-Sare şi piper, după gust.

Primul pas este să curăţăm ardeii Kapia, pe care îi vom tăia apoi cubuluţe cu o lungime de trei, patru centimetri şi îi vom prăji în ulei de floarea soarelui preţ de 10 minute. Tăiem apoi roşiile tot cubuleţe, le călim puţin şi adăugăm apoi sucul de roşii, dar şi sare şi piper după gust. Pisăm doi căţei de usturoi şi îi punem peste sosul de roşii, iar spre finalul procesului de fierbere a preparatului, aceştia vor fi scoşi şi aruncaţi.

Cât se sotează ardeii şi sosul de roşii, radem brânza de oaie pe răzătoarea mare şi batem două ouă ca pentru omletă. Când sosul de roşii începe să scadă în tigaie, adăugăm ardeii şi lăsăm undeva la 10 minute, astfel încât gustul de ardei să se întrepătrundă cu gustul de roşii.

Vasul în care am pus ardeii şi sosul de roşii va fi dat de pe foc, moment în care vom adăuga ouăle bătute, pe care le vom amesteca până când compoziţia începe să se lege, acestea având rolul de a da preparatului un gust deosebit. Nu trebuie să vă faceţi probleme legat de faptul că ouăle vor apărea ca la un scrob, pentru că exact aşa trebuie să arate.

Tot atunci vom adăuga şi brânza rasă de oaie şi vom amesteca până când vom observa că aceasta se topeşte efectiv în preparat. Este semnul că preparatul este gata, piperchi fiind servit, de regulă, cald. Dacă aveţi la îndemână pătrunjel, puteţi să puneţi puţin peste preparat pentru a-i da o aromă deosebită. Piperchi se mănâncă de obicei cu pâine prăjită şi poate fi servit alături de carne la grătar sau la cuptor.