În perioada 13 – 15 septembrie 2019, în cadrul Muzeului Satului Bănățean din Timișoara, se va desfășura Festivalul PLAI, un eveniment dedicat diversității culturale, multiculturalismului, voluntariatului și proiectelor de implicare civică. Inițiat în 2006, Festivalul Plai și-a propus să ofere publicului o experiență inedită care reunește muzica, dansul, filmul, sportul, gastronomia, atelierele creative dar și ateliere practice, precum cele de reparat biciclete.

Ediția din acest an a Festivalului Plai din Timișoara promite un nou parcurs cultural prin diferite colțuri ale lumii. Conform organizatorilor, în cele trei zile ale festivalului vor avea loc: 11 concerte world music, proiecții de filme, expoziții, foodcourt și peste 60 de activități menite să nască pasiuni.
„ Adulții și copiii se vor juca, vor picta și desena, vor povesti, vor citi și asculta povești tradiționale japoneze, se vor relaxa cu yoga și mindfulness, vor învăța să facă fotografii artistice cu telefonul; Se vor lăsa purtați de ritmuri pe timp de zi alături de DJ locali sau vor lua parte la sesiuni de muzică improvizată, vor pătrunde cu grijă în tainele universului înstelat, alături de Societatea Română pentru Astronomie Culturală care ne va călăuzi pas cu pas printre stele, planete și meteoriți. De asemenea, vor fi organizate ateliere de inginerie genetică, de ilustrație, de cioplit în lemn, de făcut coronițe din flori, de realizat cosmetice naturale”, susțin organizatorii evenimentului.
Nu vor lipsi degustările de vin, cafea și ciocolată, mâncare tradițională arabă și din Afganistan, gătită de bucătari migranți și refugiați stabiliți în Timișoara. Tot în cadrul festivalului se vor organiza proiecte dedicate antreprenoriatului social, dar și promovării abilităților de care orice tânăr are nevoie pentru a ajuta la rezolvarea problemelor cu care se confruntă societatea: empatia, lucrul în echipă, leadership colaborativ și rezolvarea creativă a problemelor.
În „Hambarul cu jocuri video” nostalgicii se pot juca pe console retro, arcade, unde le va sta la dispoziție și un Tetris uriaș, iar pentru cei care preferă mișcarea, vor avea de ales între handball, frisbee, badminton, ping pong și fotbal American.

Sursă: pagina Facebook a Festivalului Plai

Ca în fiecare an, vor fi organizate mai multe concerte ce reunesc artiști din diverse arii culturale ale lumii precum: Sonido Tupinamba (Argentina); Bebel Gilberto (Brazilia); Gili Yalo (Etiopia/Israel); Amira Kheir (Sudan/UK), Orange Blossom (Franța), etc.
În plus, la această ediție, organizatorii promit să aducă la lumină unele din părțile mai puțin cunoscute ale Muzeului Satului Bănățean. Mai multe detalii dar și programul complet al festivalului îl găsiți pe site-ul: http://www.plai.ro/festival/

surse: www.plai.ro