Unii îl numesc oraşul fantomă, pentru că de zeci de ani nu a apărut pe nicio hartă, o locaţie clandestină care, la apogeul Războiului Rece, a ascuns probabil un arsenal mortal de arme nucleare capabile să distrugă oraşele occidentale.

Pentru a ajunge în acest oraş din Szczecin, capitala regiunii, se trece prin zonele joase ale Poloniei, un teren care poartă şi moştenirea Războiului Rece.

Tun sovietic amplasat chiar in centrul orașului

Înainte de prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, acest loc era accesibil doar celor cu un permis special. Toţi ceilalţi au rămas departe şi s-au prefăcut că nu ştiu nimic despre asta.

Aproape 12.000 de trupe sovietice au fost staţionate în complexul militar Borne Sulinowo, la apogeul Războiului Rece

„Locul era un şantier de construcţii masiv pentru trupe şi facilităţi militare ”, a declarat Wiesław Bartoszek, proprietarul muzeului local din Borne Sulinowo.

Zonă militară sovietică dezafectată

„Nu exista decât un singur drum care ducea acolo, o cale ferată care ajungea în oraşul misterios din spatele gardurilor electrificate”.

Oamenii care locuiau în apropiere de Borne Sulinowo erau prea speriaţi pentru a menţiona de acest loc, potrivit CNN .

Complex nuclear sovietic

Înainte de al Doilea Război Mondial, când regiunea făcea parte din Germania, oraşul era cunoscut sub numele de Born Born şi funcţiona ca bază militară şi teren de antrenament. Adolf Hitler a fost fotografiat în vizită în acest oraş, în 1938.

Vizita lui Hitler din 1938

În prezent, Borne Sulinowo este un cartier rezidenţial. După plecarea sovieticilor, cazarmele au fost transformate în apartamente. Calea ferată a fost scoasă şi transformată în drumul principal.

„Oamenii au venit la Borne din alte părţi ale Poloniei, deoarece apartamentele erau foarte ieftine”, a spus Bartoszek. Aproximativ 5.000 de oameni locuiesc acum aici.

Uniunea Sovietică a negat în mod explicit depozitarea de rachete nucleare în Polonia, dar arheologii care au cercetat locul explorând arhivele de imagini din satelit neclasificate şi analizând scanările clădirilor sunt convinşi că au fost.

„Unele dintre silozurile masive pentru aceste focoase se găsesc lângă Borne Sulinowo în satul Brzezńica-Kolonia. În timpul comunismului, zona a fost unul dintre cele mai bine păstrate locuri secrete din Europa”, a afirmat Wiesław Bartoszek, proprietarul muzeului local din Borne Sulinowo.

După prăbuşirea Uniunii Sovietice şi sfârşitul Pactului de la Varşovia, toate hărţile care documentează locul au fost distruse.