Sunteti pasionat de sporturi extreme?! Un zbor palpitant vă aduce bucuria schiatului solitar printre piscuri spectaculoase. Înconjurați de maiestuoasele creste ale Alpilor, priviți pe hubloul unui elicopter înspre marea întindere de vârfuri calcaroase, acoperite cu o pătură de aur alb.

Pilotul oprește aparatul pe o culme singuratică și coborâți în timp ce paletele elicei se învârtesc deasupra. Elicopterul se ridică, împroșcând valuri mari de zăpadă, și singurul lucru care se mai aude este păcănitul cunoscut al clăparilor fixați în legături. Admirați kilometri de zăpadă neatinsă care se întind în fața ochilor – visul oricărui schior. Un amfiteatru de stâncă și de gheață se arcuiește spre cer, când vă îndreptați schiurile late spre o pantă îngustă. Apoi, gravitația începe să-și spună cuvântul și vă treziți practic alunecând, cristianele lăsând în urmă curbe perfecte.

Nestânjeniți de stânci, movile, copaci sau de alți schiori, plutiți lin pe această pudră de culoarea șampaniei, poposind apoi pe o altă culme. Curând, zumzetul elicopterului străpunge aerul rece ca gheață. Elicopterul aterizează spulberând din nou zăpada, și o luați de la capăt. Astfel, alunecați pe schiuri nu numai printre vârfurile munților, dar și din țară în țară. Luați micul dejun în Franța, pentru ca apoi să continuați cu o friptură elvețiană sau cu paste italienești și vin. Noaptea, poposiți pe la mici hoteluri de familie pitite pe străzi pietruite, pentru ca dimineața să uitați din nou de lume, să vă îndreptați spre aerul rarefiat al Alpilor și să savurați plăcerea de a schia pe zăpada neatinsă.

Cand puteti face acest lucru? Din ianuarie până în aprilie. Rezervați-vă o zi sau două săptămâni, în funcție de timp și de buget. Agențiile din Elveția, Austria, Italia sau Franța vă pun la dispoziție facilități pentru a vă stabili baza într-o anume stațiune sau a face expediții peste graniță.

Informații utile

Dacă nu aveți schiuri speciale, este bine să vă închiriați schiuri performante, de ultimă generație, de exemplu K2 Apache Chiefs sau Volkl Mantras – dar aduceți-vă proprii clăpari.

Schiatul pe zăpadă în strat gros, neatins nu necesită decât experiență de nivel mediu, dar aveți nevoie de o perioadă de timp până vă obișnuiți. Lăsați schiurile să-și facă treaba și gândiți-vă că alunecați pe suprafața zăpezii.

ATRACȚII

Puneți-vă amprenta pe înălțimile Alpilor, lăsându-vă propriile urme pe întinderile pustii de nea albă.

Din elicopter, vă puteți bucura de o priveliște uluitoare spre peisajul spectaculos, neumblat și spre piscurile munților.

Traversarea mai multor frontiere și cunoașterea mai multor culturi, în decursul unei singure săptămâni sau chiar a unei singure zile, este unul dintre marile avantaje ale combinării zborului cu schiatul.

Vizitați locuri greu accesibile și uneori de importanță istorică. De exemplu, puteți schia pe Col de Grand St. Bernard, o rută alpină folosită încă din Epoca Bronzului, și luați ceaiul cu călugării de la St. Bernard Hospice, la o altitudine de 2438 m.