Descoperă care sunt cele mai friguroase locuri din lume, unde dacă arunci o găleată cu apă afară, până să atingă solul va îngheța. Interesant, nu? Dacă te-ai întrebatat vreodatată care a fost cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată, ei bine, să știi că cea mai scăzută temperatură înregistrată din istorie(din cea măsurabilă) a fost de -89,2 grade Celsius în anul 1983 la stația Vostok.

10. Fort Selkirk, Yukon, Canada

În această localitate în anul 1950 au fost înregistrate -74 grade Fahrenheit, echivalentul la -58,8 grade celsius. Cea mai friguroasă lună este ianuarie, unde anual se înregistrează temperaturi de peste -40 grade celsius.

9. Prospect Creek, Alaska, USA

Este localitatea unde se înregistrează cea mai scăzută temperatură din SUA, recordul înregistrat fiind -62 grade celsius.

8. Snag, Yukon, Canada

În mica localitate canadiană în anul 1947 s-a înregistrat nu mai puțin de -81,4 grade fahrenheit, ceea ce este echivalent cu -64 grade celsius. Snag este un sat care se afla in apropierea Autostrăzii Alaska din Canada. În prezent, localitatea detine recordul pentru cea mai scazuta temperatură înregistrata în America de Nord continentală.

7. North Ice si Klinck, Groelanda

North Ice a fost o statie de cercetare a Expeditiei Britanice in Groenlanda de Nord, din 1952 pana in 1954. Statia a inregistrat cea mai scazuta valoare termica din America de Nord pe 9 ianuarie 1954,  -66,1 grade celsius.

Totuși azi în regiune există o stație care măsoară constant temperaturile meteo. Aceasta este statia de cercetare Klinck si se află localizată in interiorul cercului polar arctic, unde oamenii de stiinta au observat ca temperatura a ajuns până la valoare record de 69,4 grade Celsius.

6. Oymyakon si Verkhoiansk , Rusia

Locul sase în aceast top aparțin doua localități din Siberia. De-a lungul anilor aici s-au înregistrat temperaturi foarte scăzute. Cele mai scăzute s-au înregistrat în anul 1892, respectiv în anul 1933 în satul Oymyakon. Măsurătorile oficiale au indicat nu mai puțin de -67.7 grade celsius. În localitate există un monument care celebrează faptul că în 1920 s-au înregistrat -71,2, Oymyakon fiind considerat a fi cel mai friguros punct locuit de pe planetă. În medie, în fiecare an temperaturi scad sub -50 de grade celsius. Numele orașului este în limba Sakha înseamnă “apă care nu îngheață”, datorită prezenței unui izvor fierbinte natural în apropiere. Totuși aici iarna ai putea arunca o galeata de apă caldă și instant ar ingheța.

Spre deosebire de rivalul său satul Oymyakon, Verkhoiansk are statutul de oraș și numără în jur de 1.430 de locuitori. Temperatura medie din timpul iernii este de circa -45,4 grade, însa au fost inregistrate si valori termice mai scazute, care au ajuns pana la -69,8 grade.

5. Muntele McKinley, Alaska – minus 73,8 grade

Muntele McKinley, cel mai înalt masiv din America de Nord, este considerat de foarte multă vreme cel mai rece munte din lume. Temperatura aerului ajunge în mod regulat la -40 de grade, însa au fost înregistrate și valori mai scăzute. Cea mai mică este 73,8 de grade, dar la rafala aerul a fost si mai rece 83,4.

4. Dom A / Dome Argus, Antartica

Este un dom de gheață, la suprafața acestuia, în anul 2005, o echipă de cercetători chinezi au înregistrat în urmă măsurătorilor, temperetatură aer de -82,5 grade celsius. Aceasta este stația meteo aflată la cea mai înaltă altitudine din Antartica, la o inaltime de 4.091 de metri deasupra nivelului marii. Această stație de cercetare este operată de australieni și de chinezi.

3. Amundsen-Scott, Antartica

Este stația americană de cercetare științifică, fiind cel mai sudic punct din lume. Temperaturi în timpul celor șase luni de “iarnă” scad adesea sub -70 grade celsius. Stația poate adăposti cateva sute de oameni, în medie. În fiecare an pe timpul iernii sunt peste 50 de oameni permanent în interiorul acesteia. Transportul și aprovizionarea cercetătorilor se face cu avioane de tip C-130 Hercules, deoarece beneficiază de o pistă de avioane. Există date care susțin în acest loc s-a înregistrat temperatura de -82,8 grade Celsius, ceea ce o face a fi unul dintre dintre cele mai friguroase locuri din lume. Stația a fost mutată de mai multe ori de-a lungul anilor, stația originală fiind construită în anul 1957. Actuala clădire a fost realizată în 2008. Datorită lungilor perioade în care aici este noapte din această stație se pot face excelente observații astronomice.

2. Vostok, Antartica

 Vostok ește o stație rusească de cercetări. Este situată la aproximativ 1.300 km de Polul Sud geografic. Pe dată de 21 iulie 1983 s-a înregistrat temperatura de -89,2 grade celsius / -128,6 grade Fahrenheit, reprezentând cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată pe Pământ. Există unele speculații cum că în timpul iernii din 1997 a fost o temperatură de -91 grade celsius, însă acest lucru nu a fost confirmat de autoritățile rusești. Cea mai rece luna din an este august, în medie înregistrându-se temperaturi sub -75 grade celsius, iar cea mai calduroasă lună (în caz că poate fi considerată călduroasă) este de minus -30 grade celsius. Că să va imaginați ce temperaturi sunt în această zonă, să știți că cea mai mare temperatură înregistrat a fost de DOAR -12,2 grade Celsius pe data de 11 ianuarie 2002.

1. Muntele Domul Fuji, Antarctica 

Muntele Domul Fuji este localizat in Platoul Antactica de Est, iar datele NASA au arătat ca aici s-a înregistrat cea mai scăzută temperatura de pe Pământ, însa aceasta nu a intrat oficial în Cartea Recordurilor, pentru ca nu a fost înregistrata in mod direct, la sol. Valoarea termică a fost înregistrata la o înaltime mai mare de 3.780 de metri, în aer și a fost de – minus 93,2 grade