Sharm el-Sheikh, perlă a Rivierei egiptene, este o destinaţie de top de pe litoralul Mării Roşii, considerată paradisul turistic din sudul Peninsulei Sinai şi al Golfului Aqaba.

Din Sharm-el-Sheikh, accesul către cea mai caldă mare din lume, bogată în sisteme de recif, grădini de corali şi vestigii din naufragii, este extrem de facil. Recunoscută în întreaga lume pentru viaţa sa marină diversă, Marea Roşie este considerată un imens muzeu natural cu peste 1.000 de specii de peşti tropicali.

Aici se află un fenomenal loc de snorkeling şi scuba diving, cu peste 250 de recife de corali de explorat, dintre care cele mai multe găzduiesc bancuri de peşti-curcubeu, broaşte-ţestoase şi rândunici de mare, care fac din Sharm el-Sheikh un magnet pentru scafandri şi eco-turişti.

Este, de asemenea, la mare căutare atât pentru cei care doresc aventuri, cât şi pentru cei care visează la linişte şi relaxare, fiind indicată vacanţelor de familie datorită facilităţilor excelente oferite.

Pe lângă deşert şi mare, Sharm are lanţuri muntoase (Munţii Sinai) care ating 2.000 de metri altitudine şi 35 de kilometri de coastă, unde nisipul de culoarea caisei se scufundă încet în apele calde ale Mării Roşii.

Ridicată pe locurile unui mic sat pescăresc, ocupat până nu demult de beduini despăgubiţi şi forţaţi să se mute în deşert, aşezarea este astăzi tărâmul unor impresionante resorturi turistice. Amplasarea pe partea peninsulară a Egiptului face ca de aici să se poată ajunge mai uşor în locuri precum Petra din Iordania, Ierusalim din Israel sau Marea Moartă.

Costuri şi acte necesare pentru o vacanţă de cinci stele

Pentru mulţi români, o călătorie în Egipt rămâne doar un vis, pe ideea că fiind vorba despre o destinaţie exotică ar fi inaccesibilă. În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa. Vara aceasta, preţul unei vacanţe într-un loc exclusivist a fost chiar sub cel practicat în staţiuni de pe litoralul românesc.

La o simplă căutare pe Google despre cât de scumpă poate fi o vacanţă în această parte a lumii, afli că şapte zile ar costa undeva la 1.000 de euro/persoană, iar o noapte de cazare pleacă de la 15 euro şi ajunge la câteva sute de euro. În plin sezon, la mijlocul lunii august, într-un resort de cinci stele din Nabq Bay, preţul unei vacanţe a fost de 500 de euro/persoană, cu transport, taxe şi asigurări incluse, mâncare şi cazare în sistem all-inclusive.

La intrarea în Egipt este obligatoriu certificatul verde COVID cu cod QR care să demonstreze schema completă de vaccinare sau un rezultat negativ al testului PCR, recoltat cu maximum 72 de ore înainte. Autorităţile egiptene solicită ca aceste acte să fie în limba engleză, cu semnătura în original. Informaţii în acest sens se găsesc atât pe site-ul Ministerului de Externe, cât şi pe cel al companiei Tarom care desfăşoară curse directe spre Sharm el-Sheikh. În plus, este necesară completarea unei declaraţii de sănătate, care se poate face şi în aeroport. La întoarcerea în România, în această vară, nu au existat niciun fel de restricţii, Egiptul aflându-se pe lista verde.

Transferul de la aeroport la resort se face cu un microbuz/autocar, care pleacă direct spre resorturile din Sharm el-Sheikh. Viza pentru Egipt, în cuantum de 25 de euro/persoană, este necesară doar dacă părăsiţi Peninsula Sinai, pentru a vizita piramidele din Cairo, spre exemplu. Aceasta se poate achita în Aeroportul Sharm el-Sheikh, atât la aterizare, cât şi ulterior, când v-aţi decis unde mergeţi.

Paradisul african de pe continentul asiatic

Sharm el-Sheikh este o oază de resorturi de patru şi cinci stele, multe dintre ele amplasate chiar pe malul mării. Toate hotelurile au grădini luxuriante, nenumărate piscine – fiecare dotată cu un bar, unde se servesc atât băuturi răcoritoare, cât şi alcoolice. Piscinele sunt deschise în intervalul orar 08:00 – 18:00, iar baruri şi terase sunt inclusiv pe plajă, unde, pe lângă băuturi, poţi consuma mâncare fast food şi îngheţată.

Fiecare resort are în dotare nu doar mai multe baruri, ci şi restaurante, majoritatea cu specific internaţional. Cele tradiţionale, cu bucătărie orientală, oferă o gamă variată de preparate autohtone: tahina (un sos alb şi picant), falafel (chifteluţe din soia cu susan), ful (fasole tradiţională), torshy (murături picante), friptură din carne de pui, vită sau miel, dar şi diverse preparate din fructe de mare.

Un adevărat deliciu îl constituie dulciurile tradiţionale, precum baclava, kunafa, bazbusa şi ummuali. Băuturile tradiţionale sunt: ceaiul negru (shay), karkade – ceaiul de hibiscus – şi cafeaua orientală specific aromată (kahuaturky).

Turiştii nu au acces direct la mâncare, între aceştia şi recipientele cu sute de preparate fiind un culoar pe care circulă doar angajaţii care servesc, în funcţie de preferinţe, fiecare fel fiind etichetat. Există şi o zonă de grătare pe terase, unde servirea este realizată tot de către angajaţi. Sistemul urmăreşte evitarea aglomeraţiei şi respectarea distanţării, pentru a preveni contaminarea mâncării.

Unele resorturi deţin şi aqua – parcuri şi piscine cu apă caldă, în ciuda temperaturilor ridicate, mai ales pe timp de vară. Armate de muncitori întreţin atât grădinile, cât şi bazinele cu apă, curăţenia în astfel de complexuri fiind ireproşabilă.

Marea Roşie unde apele turcoaz se contopesc cu cele violet

Caracteristic pentru zona Sharm el-Skeikh este fenomenul de flux şi reflux. Sunt zone, în Nabq Bey spre exemplu, unde marea se retrage complet, lăsând în urmă un peisaj dezolant, cu aspect de smârcuri pe distanţe de câteva zeci de metri de ţărm, precum la Rixos Seagate şi la Royal Albatross Moderna.

Cum zona este situată în mare parte pe o platformă stâncoasă, recifele de corali ajung până la ţărm, făcând imposibilă intrarea în apă în anumite zone. Tot din acest motiv, valurile nu ajung până la unele plaje. Ele se pot opri şi la sute de metri în larg, la capătul pontoanelor pe care resorturile le pun la dispoziţia turiştilor, cum se întâmplă în Nabq Bey.

Pontoanele sunt fie lungi de zeci de metri, fie de sute de metri, fiind construite pentru a permite intrarea în apa adâncă, extrem de cristalină, care la mal are o incredibilă culoare turcoaz, iar în larg este de un violet fascinant. Accesul pe acestea, dar şi pe plajă, în perioada de pandemie, este interzis odată cu lăsarea întunericului. Tot pe sute de metri în larg, apa abia dacă trece de brâu, iar pe lângă corali, e plină de peştişori coloraţi şi de arici de mare. În lunile toride, doar aici te poţi bucura de o briză plăcută.

Tur-operatori versus agenţiile locale

Diferenţa între tarifele percepute de tur-operatori şi cele practicate de agenţiile locale pentru aceleaşi excursii este destul de mare.

Ca să vă faceţi o idee pe subiect, spre exemplu, pentru a vedea piramidele de pe Platoul din Giza, cu plecare din Sharm el-Sheikh, preţul solicitat de un tur-operator în luna august a acestui an a fost de 255 de euro/adult şi 225 de euro/copil, cu avionul. Cu o agenţie locală, găsită pe net, aceeaşi excursie poate costa 150 de euro/adult şi 125 de euro/copil, tot cu avionul. Acest preţ este oferit de tur-operator pentru varianta cu transportul terestru. Doar că, în acest caz, numai pe drum se pierd mai bine de 12 ore dus-întors, în comparaţie cu avionul, unde faci în jur de 30-40 de minute până la Cairo, de unde eşti preluat de către un ghid.

Pentru o excursie cu submarinul în Marea Roşie, tur-operatorii cer 40 de euro/adult respectiv 20 de euro/copil, iar agenţiile locale – 28 de euro/adult şi respectiv 14 euro/copil. Safari cu ATV-ul costă la tur-operator 25 de euro, iar local – 14 euro/adult şi 10 euro/copil.

La fel ca la turci, şi la egipteni mai totul se negociază. Dacă agenţiile locale practică tarife negociabile, tur-operatorii le au în general fixe. Preţul final al fiecărui produs sau serviciu şi, în cele din urmă, preţul vacanţei în Egipt depind de capacitatea fiecărui turist de a negocia.

Ponturi pentru o vacanţă de vis

Bacşişul reprezintă un cuvânt magic în Egipt, la fel ca în cazul negocierii. În Egipt, bacşişul este mai presus de toate! De aceea, este recomandabil să aveţi întotdeauna la îndemână dolari şi lire egiptene, de valoare mică: 1-2 dolari, 10 lire.

Chelnerii vă vor servi prompt, personalul care face curăţenie în camere va fi mult mai atent, răsfăţându-vă cu aranjamente amuzante create din prosoape, iar în fiecare zi vor completa barul şi produsele de igienă din baie, recepţionerul va deveni şi mai amabil etc..

Soarele este extrem de arzător, prin urmare folosiţi creme cu grad mare de protecţie solară!

Negocierea, cheia cumpărăturilor

Cel mai avantajos este să plăteşti în moneda ţării-gazdă, lire egiptene în cazul de faţă, care pot fi obţinute prin retragere de la bancomatele resortului, sau cu dolari. Nu faceţi greşeala de a plăti cu euro, pentru că niciun comerciant nu va ţine cont de paritate. Nu plătiţi cu bancnote mari, ca să nu vă treziţi că nu mai primiţi rest, din diverse considerente. În magazinele mari, plăţile pot fi făcute şi cu cardul bancar.

Negociaţi, negociaţi şi iar negociaţi, cu zâmbetul pe buze şi cu haz. Dacă pentru noi poate prezenta un factor de stres acest obicei, pentru egipteni este o practică dusă la rang de artă!

Experienţa „1001 de nopţi“

Sunt nenumărate ofertele cu excursii de o zi, pentru care nu este necesară achiziţionarea unei vize. Acestea vă vor consuma cea mai mare parte din buget, preţurile fiind destul de piperate pentru puterea de cumpărare din România, dar, cum spun cunoscătorii, ele depind de capacitatea de negociere a fiecărui turist în parte.

De la safari în Deşertul Sinai cu cămila, ATV/UTV sau cu Jeepul, la distracţiile din Piaţa Soho sau în Complexul Alf Leila Wa Leila, călătorii cu vaporaşe cu fundul de sticlă, plimbări prin Naama Bay, parasailing, windsurfing, înot cu delfinii, aqua parc, snorkeling, scufundări – toate se regăsesc în ofertele agenţiilor de turism.

Plimbarea cu submarinul, ca şi scufundările în Marea Roşie reprezintă unele dintre cele mai căutate distracţii în Sharm el-Sheikh. În primul caz este vorba în realitate de o călătorie cu vaporul care are fundul de sticlă sau hublouri sub punte, pentru a putea admira în voie flora şi fauna mării.

Canionul colorat reprezintă o aventură în deşert şi o ocazie unică de a admira una dintre minunile naturii. Traversarea acestei zone acoperită în trecut de apele mării se face la pas pentru a admira diversele forme şi culori imprimate pe pereţii înalţi de până la 30 de metri.

Croaziera pe Marea Roşie este excursia ideală pentru relaxare, plajă, înot şi pentru a admira flora şi fauna mării, în locul considerat a fi al doilea în lume după Marea Barieră de Corali – un paradis pentru scafandri.

Excursia în Rezervaţia Abu Galum include o plimbare pe cămile, dar şi scufundări în celebra Gaură albastră din Dahab. Peştera verticală, înconjurată de recife de corali, are o adâncime de peste o sută de metri, fiind unul dintre cele mai exotice locuri din Egipt.

Pe urmele lui Moise

Parcul Naţional Ras Mohammed, cel mai vechi din Egipt, este înconjurat de unele dintre cele mai incredibile situri de scufundări din lume, fiind, de asemenea, locul unde există cea mai nordică pădure de mangrove din lume, dar şi un lac cu apă sărată. Turiştii care caută cel mai bun cadru foto îl pot obţine pe stânca Observatorului rechinilor aflat în extremitatea sudică a parcului, unde se pot desfăta cu cele mai frumoase privelişti asupra ambelor maluri ale Mării Roşii.

Senzaţionalele colonii de corali de aici se întind de-a lungul a peste 800 de kilometri, în apele Mării Roşii, având o vechime care depăşeşte, după unele surse, două miliarde de ani. După Marea Barieră de Corali din Australia, cea din Sharm el-Sheikh este cea mai frumoasă din lume, recifele fiind considerate veritabile spectacole de culoare: albastru, verde, violet, roz şi galben.

Drumeţia pe Muntele Sinai, unde se spune că Moise a primit tăbliţele de piatră cu cele 10 Porunci, pentru a admira „cel mai frumos răsărit din lume”, include şi o vizită la Mănăstirea Sfânta Ecaterina, cea mai veche mănăstire ortodoxă la care s-a slujit în forma continuată, încă din timpul împăratului Iustinian. Aici vieţuiesc laolaltă 25 de călugări de mai multe naţionalităţi – un veritabil mozaic etnic. În vârful muntelui se află o capela ortodoxă. Beduinii Jebeliya de pe Muntele Sinai susţin că se trag din 14 neamuri arabe şi un neam de romani, soldaţi trimişi de un împărat roman în secolul al VI-lea ca să apere mănăstirea şi care nu s-au mai întors acasă şi au devenit nomazi.