Administraţia Parcului Natural Porţile de Fier propune mai multe trasee pentru cei care doresc să facă o plimbare cu bicicleta în mirifica zonă a Cazanelor Dunării. Pentru amatorii de drumeții ” pe două roți” poate fi o experiență inedită, de neuitat, parcurgerea ” Cazanelor Dunării “, o distanță de aprox. 65 km, de la Orsova până la Svinita. Este un teritoriu plin de farmec natural, dar și cu o puternică încărcătura istorică și culturală.

Pentru cine vrea să încerce o tura mai mare se poate opta și pentru traseul Herculane – Orsova – Moldova Veche. Clipboard01

Punctele de belvedere, nu puţine la număr, sunt locurile de unde poţi admira Cazanele Mari şi Veliki Strbac, de pe partea sârbească a Dunării. Peisajul tipic este de defileu. Pentru amatorii de excursii cu rucsacul in spate administraţia parcului poate pune la dispoziţie servicii de ghid turistic pentru un număr de 10 trasee turistice, cu grade diferite de dificultate. Acestea oferă atât parcurgerea unor peisaje de un pitoresc deosebit, cât şi vizitarea unor gospodării izolate ale localnicilor (sălasuri) pentru observarea şi cunoşterea ocupaţiilor localnicilor, a modului de viaţă tradiţional din zonă.

Platoul Cazanelor Mici, unic în Europa, îţi tăie răsuflarea. Este locul în care stai pe calcare urgoniene (140 milioane ani), pe lapiezuri (“sculpturi” naturale în calcar), unde sibliacurile terţiare, asociaţii vegetale alcătuite preponderent din liliac, cărpiniţă, mojdrean, scumpie provin din perioadele mai calde interglaciare, este locul de unde auriul lalelei de Cazane îţi spune că aici, în Cazanele Mari ale Dunării este singurul loc din lume în care trăieşte, de fapt este locul unde “Dunărea a bătut şi Porţile de Fier s-au deschis”, se arată pe site-ul Parcului Natural Porţile de Fier.