Big Ben, Torre del Reloj şi ceasul astronomic din Praga sunt doar trei dintre cinci construcţii care şi-au găsit admiraţia aclamată la nivel internaţional. Publicaţia „Travel and Leisure“ a realizat o listă a celor mai celebre turnuri cu ceas, „bijuterii“ recunoscute şi apreciate de întreg mapamondul.
Marea poartă din Columbia

Amplasat pe coasta nordică a Columbiei, oraşul Cartagena este una dintre cele mai apreciate destinaţii turistice datorită clădirilor în culori pastelate, cafenelelor şi străzilor pietruite. Intrarea în oraşul sud-american se face prin Poarta Ceasului Turn. Torre del Reloj, aşa cum numesc localnicii impresionanta construcţie, datează din 1888. Turiştii pot vizita şi piaţa principală în centrul căreia se află o statuie ce îl întruchipează pe Pedro de Heredia, fondatorul oraşului Cartagena.

Ceasul astronomic din Praga

În spatele uneia dintre principalele obiective turistice din Praga se ascunde, de fapt, o legendă. Povestea spune că Hanuš, ceasornicarul care a construit vechiul turn din oraş, în 1490, a fost mutilat pentru a nu construi o versiune mai frumosă în alt colţ din lume. Drept răzbunare, Hanuš a stricat mecanismul de funcţionare. Au trecut aproximativ 100 de ani până când cineva a reuşit să-l repare. Orologiul este recunoscut, în primul rând, pentru spectacolul pe care îl oferă cele 12 figurine animate ale apostolilor care anunţă, rând pe rând, ora exactă.

ceas

San Francisco, oraşul făgăduinţei

Turnul cu ceas din San Francisco are o înălţime de 75 de metri şi a fost principalul punct de atracţie al oraşului american din 1898 până în 1930, atunci când a fost înlocuit de Poarta de Aur. În interiorul turnului se află o curte interioară care facilita, în trecut, accesul la feriboturi şi bărci. Astăzi, în cadrul acelui spaţiu, au fost amplasate magazine şi restaurante precum cafeneaua Blue Bottle şi localul asiatic Slanted Door.

Note maure din Malaezia

Construcţia turnului Sultan Abdul Samad Building a fost finalizată în anul 1897 la ordinul colonizatorilor din administraţia britanică. Stilul maur al turnului se datorează arhitectului A.C. Norman, cel care călătorise în India şi preluase de acolo accentele orientale.

Big Ben, colosul din Londra

Big Ben, în tranducere liberă „Marele Ben“, este unul dintre cele mai recunoscute construcţii britanice , fiind al treilea turn cu ceas ca înălţime, din lume. Big Ben este şi porecla marelui clopot din turnul de nord al Palatului Westminster din Londra. Deşi construcţia-simbol a Londrei a fost redenumită, în 2012, Turnul Elisabeta, în onoarea reginei britanice, locuitorii oraşului şi turiştii continuă să-l numească aşa cum a fost consemnat în trecut. Ceasul a fost pus în funcţiune în ziua de 31 mai 1859.