Pe măsură ce schimbările climatice duc la creșterea temperaturilor în întreaga lume, experții în ghețari se tem că aceștia ar putea dispărea înainte să ne dăm seama.

Calderone, din centrul Italiei, era cândva cel mai sudic ghețar din Europa, înainte ca acesta să se micșoreze și să se împartă în ghețare mai mici.

Pe măsură ce schimbările climatice duc la creșterea temperaturilor globale, ghețarul riscă să se topească cu totul, potrivit YahooNews.

Scădere în volum cu 90% în numai şapte decenii

Situat într-o vale adâncă din Gran Sasso d’Italia, masiv din Munții Apenini, ghețarul Calderone a devenit cel mai sudic ghețar din Europa după ce Corral del Veleta, din Spania, s-a topit la începutul secolului al XX-lea.

De atunci, Calderone se află în retragere: volumul său s-a retras cu aproximativ 90%, între 1916 și 1990, potrivit unui studiu din 2010 publicat în Journal of Glaciology.

Situaţia s-a accelerat după anul 2000

„Acesta a fost cel mai sudic ghețar din Europa și de aceea a fost un simbol, dar acum se micșorează din ce în ce mai mult”, a declarat expertul Massimo Frezzotti pentru AFP.

„Din 2000, asistăm la o reducere treptată a grosimii, a zonei și la o fragmentare suplimentară în ghețare mai mici”, a mai spus glaciologul.