Nu, nu ai citit greșit titlul. O bancă din regiunea italiană Emilia-Romagna, Credito Emiliano, oferă împrumuturi micilor întreprinzători în schimbul unei garanții foarte interesante: roți gigantice de parmezan Parmigiano-Reggiano.

Aceasta nu este o brânză oarecare. Parmigiano-Reggiano este un parmezan italian de înaltă calitate, produs numai în anumite părți din Italia. Parmezanul italian de calitate are o denumire de origine protejată, desemnată prin acronimul „DOC”.

CredEm, banca din Italia unde poți garanta cu parmezan sumele împrumutate
La CredEm, cașcavalul chiar înseamnă bani. Foto: Wikimedia

Pentru a căpăta această denumire, produsele alimentare de specialitate precum parmezanul trebuie să îndeplinească cerințe stricte. Conform legislației italiene, parmezanul DOC trebuie să fie făcut în regiunea Emilia-Romagna.

Reglementările specifică rețeta exactă și procesul pe care trebuie să îl folosească producătorii de brânză, precum și cerințele de maturare a produsului, de la 18 la 36 de luni.

CredEm: Banca unde poți garanta un împrumut cu parmezan Parmigiano-Reggiano

Italienii sunt foarte mândri de cultura lor. Istoria, arta, mâncarea și multe alte lucruri italiene sunt cunoscute în întreaga lume. Credito Emiliano – sau, pe scurt, CredEm – este o instituție ce duce la un alt nivel dragostea și aprecierea pentru mâncare și tradiții.

În 1953, directorii băncii au decis să accepte roți gigantice de Parmegiano-Regiano ca garanție de la fermierii locali care vor să obțină împrumuturi pentru micile lor afaceri, conform Forbes. În mod obișnuit, durează între 18 și 36 de luni pentru ca acest tip de parmezan să se matureze, iar abia apoi poate fi vândut.

Cu toate acestea, nu orice proprietar de afaceri poate aștepta până la 36 de luni pentru a vinde parmezanul. Mulți dintre fermieri au nevoie de bani mai rapid pentru a suplimenta fluxul de numerar.

Acesta este motivul pentru care, atunci când banca intervine și oferă un „împrumut pentru parmezan”, îi ajută pe fermieri să continue afacerile.

Despre ce cantitate de parmezan vorbim?

Credito Emiliano deține o cantitate semnificativă de parmezan. Potrivit unui interviu din aprilie 2017 , banca stochează de obicei peste 300.000 de roți de brânză. La acel moment, produsele erau evaluate la peste 160 de milioane de euro.

CredEm, banca din Italia unde poți garanta cu parmezan sumele împrumutate
Cașcavalul stă în depozit la maturat până la trei ani. Foto: Pinterest

Banca nu ține parmezanul într-un seif, împreună cu alte obiecte de valoare. Au fost construite două depozite speciale în care se depozitează brânza, iar o echipă de specialiști se ocupă de parmezan, din momentul în care produsul ajunge în depozite și până când este returnat fermierului – adică între 1.5 și trei ani mai târziu.

Parmezanul este atât de prețios, încât fiecare roată este marcată cu un număr de serie, astfel încât să poată fi depistată mai ușor dacă este furată.

Cum funcționează aceste împrumuturi?

Să încercăm să ne imaginăm cum ar arăta un proces tipic pentru un ipotetic fermier local, Giulio. Omul are o mică afacere care produce Parmegiano-Regiano de mult timp, dar are nevoie urgent de un împrumut de la bancă.

Se adresează băncii CredEm. Împrumutul este aprobat pentru suma pe care a cerut-o Giulio, cu condiția să dea băncii un anumit număr de roți de brânză. Giulio acceptă acești termeni.

CredEm, banca din Italia unde poți garanta cu parmezan sumele împrumutate
Fiecare roată de cașcaval DOC are număr de serie. Foto: Wikimedia

Acum, fermierul are mijloacele financiare pentru a-și ține afacerea pe picioare. Are suficiente fonduri pentru cumpăra hrană pentru vaci, pentru a plăti muncitorii și așa mai departe.

Odată ce parmezanul este gata, un reprezentant al băncii îl colectează. În felul acesta, parmezanul este livrat în siguranță la depozitul băncii, unde o echipă dedicată se ocupă de el aproximativ 36 de luni.

Giulio rambursează împrumutul. Odată ce termenul a expirat, iar parmezanul este maturat, banca eliberează garanția. Distribuitorii lui Giulio pun parmezanul la vânzare, iar fermierul își continuă operațiunile.

Când împrumuturile nu sunt rambursate, banca vinde parmezanul pentru a-și recupera investiția, returnând orice diferență producătorului. Acest lucru face ca operațiunea să aibă un risc scăzut pentru bancă.

De ce este atât de valoros acest parmezan?

Parmezanul poate fi produs doar într-o singură regiune a Italiei: Emilia-Romagna. Există cinci orașe în care această minune culinară este realizată exclusiv: Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna și Mantova.

Este nevoie de mult lapte pentru a produce o roată de brânză Parmegiano-Regiano. În fiecare an, fermierii produc în jur de 3.6 milioane de roți de brânză, ceea ce evaluează industria la 2.2 miliarde de euro.

Prin urmare, nu este de mirare că parmezanul se află în top 25 pe lista exporturilor Italiei.