Destinaţii turistice importante ale lumii ajung să se schimbe radical din cauza temperaturilor prea mari, din cauza tărielor abuzive de arbori sau a ridicării nivelului apelor. De aceea, acum este momentul care Marea Barieră de Corali, Veneţia sau Amazonul, printre altele, să fie vizitate.

Afirmaţiile ştiinţifice potrivit cărora schimbările climatice au loc într-un ritm mai rapid decât era aşteptat fac ca anumite locuri de pe Pământ să nu mai poată fi vizitate în curând sau să fie schimbate ireversibil. Efectele încălzirii globale au pus în pericol destinaţii de top, care pot suferi schimbări ireversibile sau pot dispărea complet. „Huffington Post“ a alcătuit o listă cu locurile de pe Pământ care merită să fie vizitate înainte să fie afectate de schimbările climatice.

Marea Barieră de Corali

Marea Barieră de Corali este cel mai mare sistem de recif de corali din lume, cuprinzând aproximativ 3.000 de recifuri şi 300 de insule ce se întind de-a lungul a 2.600 kilometri şi acoperă o suprafaţă de 344.400 km². Reciful este situat în Marea Coralilor în apropiere de coasta Queensland-ului din nord-estul Australiei.

Coral_Outcrop_Flynn_Reef_Australia

Scafandrii şi biologii sunt cei care vin cei mai des în această zonă. Pentru un biolog, recifele de corali sunt adevărate laboratoare, în care se pot realiza cercetări ştiinţifice de o infinită varietate, iar pentru scufundătorul îndrăgostit de mediul submarin reprezintă acea ultimă frontieră, un univers încă virgin, care aşteaptă să fie descoperit. Dar, temperaturile ridicate din ultimii ani au provocat albirea coralilor pe porţiuni întinse, ceea ce duce la dispariţia lui. Un studiu recent a arătat că 90% din Marea Barieră de Corali a suferit din cauza temperaturilor.

Munţii Alpi

Alpii se întind de-a lungul a opt ţări şi oferă unele dintre cele mai spectaculoase pârtii din lume. Astfel, lanţul muntos se întinde din Austria şi Slovenia până în sud-estul Franţei, trecând prin nordul Italiei, sudul Elveţiei, Liechtenstein şi sudul Germaniei. Alpii formează un arc de cerc în sudul Europei centrale, în lungime de aproximativ 1.200 km şi acoperă o suprafaţă de cca 200.000 km².

Selva-Gardena

Cel mai înalt munte din Alpi este Mont Blanc, situat la frontiera franco-italiană, cu piscul aflat la o altitudine de 4.810 m. Odată cu temperaturile tot mai ridicate, zăpada de pe Alpi se topeşte din ce în ce mai repede, iar sezonul de iarnă pentru schiori se termină mai repede. Multe dintre staţiunile de pe munţi au început să compenseze lipsa zăpezii prin oferirea de tratamente spa sau cu activităţi în aer liber, cum ar fi călărie şi tenis, pentru a atrage şi mai mulţi vizitatori în afara sezonului.

Valea Ronului

Situată în sudul Franţei, Valea Ronului este una dintre cele mai lăudate regiuni vinicole din întreaga lume. Acoperă un coridor de kilometri în lungime, iar vizitatorii pot merge dintr-un oraş în altul în fiecare zi pentru a degusta vinurile, admirând, totodată, viile înconjurate de munţi. Schimbările climatice încep să afecteze creşterea strugurilor în această zonă, experţii prezicând că producţia de vin va scădea, iar producătorii se vor muta spre nord.

14

Veneţia

Nu poţi să nu mergi prin Veneţia şi să nu rămâi fascinat de farmecul oraşului: Marea Adriatică curge prin canalele oraşului sau gondolierii îţi cântă atunci când te plimbă pe sub Puntea Suspinelor. Într-un loc în care apare e la ea acasă, localnicii au ajuns să experimenteze inundaţii în Piazza San Marco sau în alte zone joase ale oraşului.

Veneza47

Odată cu creşterea cotelor apei oceanelor, Veneţia riscă să fie înghiţită încetul cu încetul de ape. Activiştii au investit în baraje şi porţi pentru inundaţii, dar şi în alte tehnologii care să reziste unui dezastru, dar numai timpul va dovedi dacă vor avea succes.

Pădurea Amazoniană

Cea mai mare pădure tropicală de pe Pământ, Pădurea Amazoniană acoperă 40% din America de Sud. Jungla Amazoniană este o pădure umedă de foioase care acoperă cea mai mare parte a bazinului Amazonului. Pădurea este situată în partea de nord a Americii de Sud, şi se întinde pe teritoriul a 9 ţări: Brazilia, Peru, Columbia, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Surinam şi Guyana Franceză, având o suprafaţă de 5,5 milioane de kilometri pătraţi. Amazonia constituie peste jumătate de păduri tropicale rămase pe Pământ şi reprezintă cel mai bogat ecosistem al lumii, cu aproape 390 de miliarde arbori divizaţi în 16.000 de specii, cu multe specii încă nedescoperite şi endemice.

amazon-deforestation

60% din pădure se află pe teritoriul Braziliei, 13% se află în Peru, 10% se află în Columbia iar restul este împarţită de celelalte şase state. În anul 2008 Pădurea Amazoniană a fost canditată pentru cele „7 Noi Minuni ale Naturii“. Turiştii vor să vină să vadă diverse specii de maimuţe, broaşte otrăvitoare, jaguari sau leneşi. Dar, în ciuda dimensiunii mari, Pădurea Amazoniană a devenit un habitat fragil din cauza schimbărilor climatice. Secetele extreme au cauzat daune pentru speciile care trăiau în copaci, lăsându-le pradă celor mai mari, iar tăierile de arbori se întind pe suprafeţe mari.