Operațiunile de prospecțiuni la locul “tunelul Winterberg” (Chemin des Dames) în care au murit soldați germani în 1917 în Franța au identificat o cavitate, dar nu există nicio perspectivă de a intra în ea, potrivit prefecturii și agenției germane pentru morminte de război, citate de AFP.

Soldații germani din Regimentul 111 de infanterie de rezervă din Baden, al cărui număr a fost estimat de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge (VDK, comisia germană pentru morminte de război) la aproximativ 100, au fost izolați și au murit, fie de asfixiere, fie de foame și sete, în acest tunel, în urma focului intens de artilerie francez care a provocat prăbușirea intrării sale la 4 mai 1917.

Lucrările au fost întreprinse la un an după ce alte săpături au scos la iveală obiecte aparținând soldaților germani – bucăți de uniforme, epoleți, o oglindă de buzunar cu portretul Kaiserului Wilhelm al II-lea…

“Un foraj precis a confirmat existența și localizarea unei cavități mari, care aproape sigur face parte din tunelul Winterberg”, a scris vineri VDK într-o declarație pe site-ul său.

O cameră a fost apoi introdusă în această cavitate, dar condițiile slabe de vizibilitate nu au permis obținerea unor imagini precise ale interiorului, a explicat VDK.

Forajul “a arătat că acesta este locul unde au murit”: “cavitatea este foarte adâncă în subteran și nu poate fi atinsă decât cu mari eforturi”, precizează VDK, adăugând că “puțul a fost sigilat cu grijă” după explorare.

“Dificultățile tehnice întâlnite în timpul diferitelor faze de explorare au confirmat imposibilitatea de a pătrunde în tunelul Winterberg fără mijloace foarte grele (…), garantând astfel respectul datorat trupurilor soldaților care au pierit acolo”, a scris prefectura Aisne într-un alt comunicat.

Autoritățile germane și franceze au explicat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că exhumarea trupurilor soldaților nu a fost scopul principal al acestei operațiuni, ci studierea sitului, destinat probabil să devină un loc al memoriei.

Viitorul acestui sit va face obiectul, în lunile următoare, al unei “reflecții comune între autoritățile franceze și germane, în preocuparea comună de a păstra memoria acestui episod tragic al Primului Război Mondial”, a conchis prefectura.