Cu temperaturi mai scăzute pentru această perioadă a anului și cu dealurile din apropiere acoperite de zăpadă, orașul Betleem, locul în care s-a născut Iisus Hristos, s-a pregătit de Sărbătorile de Crăciun, marcate de pandemie și fără turiști, din cauza răspândirii variantei Omicron a coronavirusului.

În Orașul Vechi, primăria din Ierusalim a împărțit sute de brazi în mod gratuit rezidenților acestui oraș în care trăiesc 12.000 de creștini, majoritatea palestinieni, relatează Agerpres.

La câțiva kilometri distanță, la Betleem, în teritoriile ocupate, s-au făcut pregătiri febrile pentru seara de Ajun și zilele de Crăciun, după ce a fost dat startul sărbătorilor de iarnă la 5 decembrie prin instalarea bradului și montarea Ieslei Nașterii Pruncului Sfânt.

În Ajunul Crăciunului, arhiepiscopul Pierbattista Pizzaballa, administrator apostolic al Patriarhiei Latine, se deplasează în piața Betleem, la porțile Bisericii Nașterii Domnului – leagăn al creștinismului – în cadrul tradiționalului pelerinaj de Crăciun la care participă anual mii de credincioși. Însă acum, pentru al doilea an consecutiv, la aceste celebrări nu vor participa nici turiști și nici pelerini, ci doar credincioșii din comunitatea catolică locală.

Credincioșii ortodocși de rit vechi, care respectă calendarul iulian, vor fi prezenți în aceste locuri sfinte pe 6 și 7 ianuarie.