În Biblie, în Cartea lui Matei, trei înțelepți urmează o stea pe cerul estic, mai întâi la Ierusalim și apoi la Betleem, pentru a-i oferi daruri noului născut Iisus Hristos. Timp de secole, oamenii s-au întrebat dacă în spatele evenimentului ceresc a existat o bază științifică, iar acum experții ne asigură că poate fi o explicație.

Au văzut magii o cometă, o supernovă, o erupție solară sau altceva pe cer? Ca toate poveștile venite din vremuri străvechi, nu vom vom ști niciodată cu siguranță, dacă avem un răspuns definitiv, potrivit Grunge.

Investigația evenimentului relatat în Biblie începe cu Enciclopedia Britanică, care îl plasează cândva între anul 6 î.Hr., când se estimează că a avut loc nașterea lui Iisus Hristos și anul 4 î.Hr., când s-a produs moartea regelui Irod al Iudeei.

Dar, dacă Steaua din Betleem a existat cu adevărat și nu a fost doar o născocire literară, oamenii de știință și istoricii cred că pot exista unele explicații probabile. ”Dacă ceea ce se spune în Noul Testament este o relatare istorică a ceva concret, atunci ea necesită o explicație. Ca astronom, vrei să ai o explicație astronomică”, a spus David Weintraub, profesor de fizică și astronomie la Universitatea Vanderbilt, Statele Unite.

Oamenii de știință sunt destul de siguri de ceea ce nu a fost Steaua din Betleem. Nu putea fi un meteorit, deoarece acesta este strălucitor, dar durează puțin timp. În timpul nașterii lui Iisus nu existau supernove, cea mai apropiată a fost în anul 185 d.Hr., conform relatărilor astronomilor chinezi.

S-ar putea să fi fost o cometă persistentă – a existat una vizibilă pe Pământ în jurul anului 5 î.Hr., iar cometa Haley a fost observată mai devreme, prin anul 11 î.Hr.

”Pentru felicitări de Crăciun, este o imagine frumoasă cu o cometă cu coadă, dar în acele vremuri cometele de pe cer erau considerate un prevestitor al unui dezastru iminent”, a afirmat Grant Mathews, profesor de astrofizică la Universitatea Notre Dame.

Însă, teoria științifică care se potrivește cel mai mult cu viziunea noastră tradițională despre Steaua de la Betleem este fenomenul unei mari conjuncții, în care mai multe planete par să se întâlnească pe cerul nopții, într-o singură locație, în spațiu.

Există mai multe conjuncții de-a lungul perioadei probabile în care s-a născut Iisus Hristos, inclusiv una în anul 6 î.Hr.