Cu turnuri crenelate, săli de bal strălucitoare și un exterior în stil renascentist, Château de Brézé ar putea părea doar un alt castel opulent din Valea Loarei, în Franța. Cei care coboară în subsolul său, însă, vor vedea ca o mare parte a acestui palat medieval există în subteran. Un labirint imens cu fortificații care se întind pe peste 3 kilometri formează cel mai mare domeniu subteran din Europa și unul dintre primele buncăre „pentru Apocalipsă” din Franța, scrie BBC.

Datând cel puțin de la mijlocul secolului al XI-lea, castelul și camerele sale subterane secrete au fost construite de lorzii feudali din zonă cel mai probabil pentru a fugi în cazul unui raid al vikingilor. Astfel de raiduri aveau loc frecvent în Evul Mediu în Franța, în perioada în care nordicii deveneau activi pe coastele Europei de Vest.

Curtea interioară a Castelului Breze
Curtea interioară a castelului. Foto: Captură Twitter/Château de Brézé

De-a lungul timpului, aceste catacombe au fost extinse, iar în interiorul lor au fost construite dormitoare subterane, spații de depozitare, brutării, grajduri și o sală imensă. Practic, nobilii francezi din zonă au construit un alt castel sub primul castel, în acesta putând să se adăpostească inclusiv de pandemii sau de asedii.

Brutăria subterană în Castelul Breze
Brutărie subterană în catacombele de sub Château de Brézé. Foto: Captură Twitter/Château de Brézé

La aproape 1000 de ani de la construcția tunelurilor, o mare parte din acest labirint subteran rămâne nedescoperit, doar un kilometru fiind accesibil publicului. În mod ironic, nu vom ști niciodată cât de eficient ar fi aceste buncăre elaborate, pentru că acest castel nu a trecut niciodată printr-un raid sau asediu de tipul celor la care se așteptau nobilii francezi.