În secolul al XVII-lea, principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen, modifică în spiritul vremii părți din Castelul Corvinilor, modificări dictate atât de necesitați civile cât și militare.

Astfel, acesta construiește pe latura estică, peste fundații mai vechi, un corp de clădire, denumit Palatul mare dinspre oraș, compus din doua niveluri, respectiv camere de locuit și o sufragerie, scrie Muzeul Castelul Corvinilor, pe pagina de Facebook a instituției.

Tot în plan civil, Sala Dietei este reamenajată, prin demontarea întregii arhitecturi gotice de piatră, și compartimentarea ei, rezultând încăperi cu funcționalități diverse.

Sala Dietei (foto: Muzeul Castelul Corvinilor)
Sala Dietei (foto: Muzeul Castelul Corvinilor)

De menționat este faptul ca la primul nivel, rezultat în urma acestei intervenții, se păstrează urmele unei picturi în fresca, ce prezintă nobili și reprezentări de fortificații ale vremii.

Și aspectul interior al capelei a fost modificat substanțial în vremea lui Gabriel Bethlen. Astfel, sunt înlăturate bolțile gotice, ferestrele sunt transformate într-unele rectangulare prin îngroparea parții lor superioare în molozul de egalizare din pod; de asemenea este deschis un pasaj de legătura între aripa Bethlen și aripa Matia.

Gabriel Bethlen (foto: Muzeul Castelul Corvinilor)
Gabriel Bethlen (foto: Muzeul Castelul Corvinilor)

Lucrările de factură militară sunt reprezentate de construirea Turnului Alb și a Terasei de Artilerie. Turnul menționat este de forma semicirculară, prevazut cu 3 niveluri de apărare, sprijinite pe bârne de lemn și deschideri pentru arme de foc. Terasa de artilerie funcționa ca o platforma deschisă pregătită pentru arme grele de foc.