Prin România avem multe cule care stau să pice, pe care mulți le tratează cu indiferență și pe care doar timpul le mai ține în picioare. O astfel de culă găsim și în județul Gorj, fiind vorba despre Cula Crăsnaru de la Groșerea, comuna Aninoasa.

Autor Luis Popa

Această culă a fost construită în secolul al XVIII-lea de către Cocoș Crăsnaru și refăcută în 1801, după un atac al turcilor, de Barbu Cocoș, fiul ctitorului. Cu toate acestea, arhitectul Iancu Atanasescu consideră că Barbu Cocoș nu ar avea nimic comun cu ctitoria acestei cule, atribuind-o lui Costache și Ecaterina Săvoiu, care i-au dăruit cula ca dotă fiicei lor, Elena, la căsătoria ei cu Achille Crăsnaru prin actul de dotă din anul 1796, relatează cult-ura.ro

Cula este formată din parter și două etaje, intrarea în clădire se făcea pe la parter, iar scara interioară făcea legătura cu etajele superioare, dar și cu foișorul aflat către râul Gilort. Scările interioare erau încastrate în zid și executate din lemn de stejar masiv.

Cula Crăsnaru județul Gorj degreadează

La etajul unu și doi erau camerele de locuit, unele având acces direct din casa scării, altele din foișor.

Cula Crăsnaru are pereți groși, iar pe alocuri se văd niște goluri ce erau amenajate pentru tragere, pentru apărare. Mai trebuie spus că acoperișul culei este în patru ape, cu strașină largă.

Cula Crăsnaru județul Gorj degreadează

Această culă a fost naționalizată după anul 1951, iar aici a funcționat o bună perioadă de timp Sfatul Popular local. În perioada 1960 – 1970 a fost restaurată, dar din păcate astăzi cula se află într-o stare avansată de degradare.

Cula Crăsnaru județul Gorj degreadează

Sursă: cult-ura.ro