Contractul de restaurare a culei monument-istoric de pe digul Jiului, din Parcul Central Târgu Jiu, unde se află sediul Centrului de Cercetare „Constantin Brâncuși“, va fi reziliat.

Lucrările ar fi trebuit terminate încă din vara anului trecut, dar societatea care a câștigat licitația a abandonat lucrarea deoarece nu a găsit lucrători care să  pună șiță pe acoperișul imobilului.

Foto centrulbrancusi.ro

A fost gestionată de o societate care a demarat lucrările interioare. S-au blocat la învelitoare. Au motivat că sunt puțini meseriași care să știe să lucreze șiță. Au încercat diverse colaborări, însă s-au blocat definitiv. Din punctul meu de vedere, au abandonat lucrarea, deoarece trebuia finalizată din luna august a anului trecut. S-a demarat procedura de reziliere a contractului“, a spus Gabriel Coica, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.

A fost primul sediu al Muzeului Județean

Pe acoperiș s-a pus folie în anumite locuri ca să nu se infiltreze apa în interiorul clădirii. În urmă cu aproximativ o săptămână, folia de protecție a fost smulsă de vânt.

S-au făcut verificări de către reprezentații Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși“ și apa nu a ajuns în interiorul clădirii. Folia a fost pusă la loc de către lucrătorii societății Primăriei Târgu Jiu“, a mai precizat Gabriel Coica.

Firma care se ocupă de restaurare se numește Simevada SRL, iar lucrarea se ridică la o valoare de 57.000 de euro.

Foto centrulbrancusi.ro

Raul Chiriac, directorul Direcției de Investiții din cadrul Primăriei Târgu Jiu, a explicat că în jur de 30 la sută din valoarea lucrării a fost decontată.

Se vor face evaluări cu privire la lucrările rămase de executat, după care lucrarea se va scoate la licitație“, mai spune Chiriac.

Cula a fost construită în anul 1926 de către Liga Națională a Femeilor Române – secția Gorj, care era condusă de către Arethia Tătărăscu, soția prim-ministrului de la acea vreme Gheorghe Tătărăscu, și a fost primul sediul al Muzeului Județean Gorj.