Satele din Maramureş au devenit celebre în întreaga lume pentru frumuseţea şi autenticitatea lor datorită peisajelor de basm,simplităţii şi amabilităţii oamenilor, cât şi a tradiţiilor vechi de sute de ani. 
 
Printre cele mai frumoase sate din Maramureş se regăsesc Săpânţa, Vişeul de Sus, Bârsana, Breb şi Preluca Nouă. 
 

Iată care sunt top cinci cele mai frumoase sate din Maramureş, potrivit publicaţiei Life.ro:

Săpânţa 

Săpânţa este cel mai celebru sat din Maramureş, acest lucru datorându-se Cimitirului Vesel, care reprezintă principalul obiectiv turistic din zonă. Aflată la 18 kilometri de Sighetu Marmaţiei, Săpânţa este, cu siguranţă, unul din cele mai frumoase sate din Maramureş sau poate chiar din întreaga ţară.
 
Dacă ajungi la Săpânţa, este păcat să nu vizitezi şi rezervaţia naturală Mlaştina Poiana Brazilor sau Vâltorile din Săpânţa, ce reprezintă nişte construcţii conice făcute din buşteni în care apă captată din râu formează un vârtej puternic. De asemenea, Mănăstirea Peri nu trebuie ratată, aceasta fiind cea mai înaltă biserică din lemn din lume, având 78 de metri.
 

Vişeul de Sus – unul dintre cele mai frumoase sate din Maramureş, celebru datorită mocăniţei care circulă în zonă 

Vişeul de Sus este un alt obiectiv turistic care nu trebuie ratat odată ce ajungi în Maramureş. Este celebru în special datorită mocăniţei care circulă în zonă. Pe lângă plimbarea cu mocăniţa, turiştii pot parcurge cu plăcere cel mai atractiv traseu din Munţii Maramureşului – traseul din Valea Vaserului. De asemenea, bisericile din lemn şi mănăstirile din zonă reprezintă adevărate opere de artă, ceea ce întăreşte şi mai mult ideea că Vişeul de Sus este unul dintre cele mai frumoase localități din Maramureş.
   

Bârsana

 
Comuna Bârsana este una dintre cele mai mari din Maramureş şi este cunoscută pentru mănăstirea aflată în localitate. Situată pe o colină, înconjurată de o livadă, mănăstirea Bârsana este una din cele opt biserici aflate pe Lista Moştenirilor Internaţionale a UNESCO. Bârsana este nelipsită din traseele pelerinilor, dar nu numai, fiind un sat autentic, tradiţional. Cine vizitează Bârsana, trebuie să facă o plimbare şi în Valea Izei, pentru a se bucura de peisajele de poveste ale locului.

Breb – unul dintre cele mai frumoase sate din Maramureş şi cel mai frumos din România, lăudat şi de National Geographic 

Faima satului Breb în întreaga Europă a fost creată de Prinţul Charles, după ce a cumpărat câteva case vechi în zonă, pe care le-a reabilitat. Fascinat de frumuseţile locului, de aşezările construite cu circa o sută de ani în urmă, de tradiţiile locale, Prinţul Charles a avut doar cuvinte de laudă la adresa  Maramureşului, zona fiind prezentată şi în documentarul Wild Carpathia. Aflat la 25 km de Sighetu Marmaţiei şi la 52 km de Baia Mare, în satul Breb tradiţiile se respectă cu sfinţenie, aşa că de sărbători turiştii au ocazia să îi admire pe săteni în port tradiţional. Şi duminica, atunci când merg la biserică, locuitorii din Breb îmbracă hainele de sărbătoare.
 
Dacă ajungi în satul Breb, trebuie să vizitezi şi Lacul Morărenilor, declarat arie naturală protejată. În rezervaţia naturală Ocna Şugatag, pot fi văzute vipere, buhaiul de baltă, salamandra carpatică, dar şi alte animale sălbatice. La fel de apreciată de turişti este şi biserica de lemn din sat, ce datează de pe la 1300. Alături de Preluca Nouă, Breb a fost declarat cel mai frumos sat din România. Şi revista National Geographic l-a lăudat în paginile sale.
   

 

Preluca Nouă – cel mai frumos sat din România

 
După ce a fost desemnat cel mai frumos sat din România, Preluca Nouă a devenit una dintre cele mai vizitate zone din Maramureş. Casele din pământ şi paie, locuitorii primitori şi peisajele superbe fac din Preluca Nouă o zonă cu un fantastic potenţial turistic.