Istoricii cred că un nou proiect de scanare subacvatică ar putea oferi răspunsuri la unele dintre întrebările rămase fără răspuns cu privire la tragedia care a ucis peste 1.500 de persoane.

O echipă de oameni de ştiinţă a folosit cartografierea adâncurilor marine pentru a crea pentru prima dată ”o replică digitală exactă a epavei Titanicului”, potrivit unui comunicat de presă emis miercuri de investigatorii de adâncime de la Magellan şi de realizatorii de filme Atlantic Productions.

În realizarea “celui mai mare proiect de scanare subacvatică din istorie”, oamenii de ştiinţă au reuşit să “dezvăluie detalii ale tragediei şi să descopere informaţii fascinante despre ceea ce s-a întâmplat cu adevărat cu echipajul şi pasagerii în acea noapte” din 14 aprilie 1912, se arată în comunicat.

Scanările epavei au fost efectuate în vara anului 2022 de către o navă specializată staţionată la 700 km de coasta Canadei, potrivit comunicatului. Protocoale stricte au interzis membrilor echipei să atingă sau să deranjeze epava, care, au subliniat anchetatorii, a fost tratată cu “cel mai mare respect”, relatează  CNN .

 Fiecare milimetru din câmpul său de resturi de 5 km a fost cartografiat în cele mai mici detalii, se arată în comunicatul de presă. Replica digitală finală a reuşit să surprindă întreaga epavă, inclusiv secţiunea de prova şi cea de pupa, care s-au separat în momentul scufundării în 1912.

 Aproximativ 715.000 de imagini şi 16 terabytes de date au fost colectate în timpul expediţiei – ceea ce Magellan estimează a fi “de aproximativ zece ori mai mare decât orice model 3D subacvatic care a fost încercat până acum”, a declarat Richard Parkinson, directorul executiv al Magellan.

Parkinson a descris misiunea ca fiind “provocatoare”, referindu-se la lupta echipei împotriva “elementelor acvatice, a vremii nefavorabile şi a provocărilor tehnice”.

Potrivit specialistului în captură 3D, Gerhard Seiffert, “modelul 3D fotorealist extrem de precis” a permis oamenilor să facă zoom out şi să privească întreaga epavă “pentru prima dată”.

“Acesta este Titanicul aşa cum nimeni nu l-a mai văzut vreodată”, a adăugat Seiffert.

Potrivit lui Stephenson, această cartografiere va anunţa “începutul unui nou capitol” pentru cercetarea şi explorarea Titanicului.