De cel puțin zece ani, statuia „În soare“, realizată de Cornel Medrea, se află pe terasa restaurantului Hotelului Dacia Sud din Mamaia, deși este operă de artă de for public, chiar monument istoric și aparține Primăriei Constanța, relateaza publicatia focuspress.ro

Cei care poposesc pe terasa restaurantului Hotelului Dacia Sud din Mamaia au plăcerea să studieze și o statuie monument istoric, „În soare“, realizată de Cornel Medrea în 1962. Stațiunea s-a bucurat mai bine de 40 de ani de prezența mai multor astfel de operă de artă de for public, devenite monumente istorice. Dar la un moment, Primăria le-a adunat și le-a depozitat grămadă în Adăpostul pentru câinii fără stăpân de pe strada Vârful cu Dor, lăsate să se deterioreze, și nici acum nu au revenit la locul lor.

Dar cum a ajuns una dintre ele pe terasa restaurantului unui hotel din Mamaia, departe de ochii trecătorilor, sub un acoperiș, deși ea a fost sculptată tocmai pentru a sta sub cerul liber, pentru a observa bucuria femeii reprezentate ce stă sub razele soarelui? Potrivit Primăriei Constanța, statuia a fost amplasată în acel loc înainte de construirea Hotelului Dacia Sud. Iar când a eliberat autorizația de construire, înainte de 2007, pentru unitatea de cazare cu tot cu restaurant și terasă, a pus în vedere proprietarului să nu afecteze monumentul istoric. Păi cum să emiți tu administrație locală o autorizație de construire, cum să permiți ca o operă de artă de for public, care își aparține, să ajungă să fie înconjurată de o terasă, să nu mai fie în apropierea promenadei, vizibilă pentru toți trecătorii??? Uite că s-a putut!

În același timp, purtătorul de cuvânt al Municipalității, Luminița Lare, ne-a declarat că Primăria și Ministerul Culturii a căutat și încă mai caută soluții pentru mutarea acesteia. Și că statuia este foarte bine conservată.    

Ea este, însă, contrazisă de arhitectul Laura Tudosie de la Direcția Județeană pentru Cultură Constanța, din subordinea Ministerului Culturii.

„Au fost mai multe discuții cu reprezentanții Primăriei Constanța, pentru ca statuia să fie mutată, înapoi pe un spațiu verde, așa cum era, nu pe o terasă a unui restaurant. Noi am propus un spațiu din apropierea Piațetei Perla. Dar nici după atâția ani Primăria nu a făcut niciun demers în acest sens. Probabil din cauza fondurilor necesare, deoarece mutarea operei de artă de for public monument istoric se face în urma elaborării unor documentații și cu un restaurator.

Știm, nu e pusă în valoare, dar dacă Primăria nu este în stare să o mute? Cel puțin este bine îngrijită, nu am constatat degradări la nicio acțiune de control. Nu avem de ce să amendăm, noi îi amendăm pe cei care cu rea credință fac rău monumentelor istorice“, ne-a declarat arh. Laura Tudosie.

Așadar, slabe șanse să revedem curând statuia amplasată într-un loc public, pentru toți trecătorii, nu doar pentru clienții terasei Hotelului Dacia Sud.

De menționat că unitatea de cazare este administrată de S.C. Grano Pane S.R.L., al cărei unic asociat și administrator este Silvia Cușu, soția lui Dumitru Cușu, patronul Resturantului Vraja Mării din apropierea Cazinoului Constanța.

În 2019, Grano Pane S.R.L. a realizat o cifră de afaceri de peste 5,4 milioane de lei și un profit net de 557.257 de lei.