Cu pereţi din sticlă în zig-zag şi un acoperiş perforat care permite luminii naturale să pătrundă în interior, Casa Muzicii din Budapesta îşi propune să creeze armonie între natură şi muzică, oferind vizitatorilor o experienţă plină de inspiraţie.

Proiectată de arhitectul japonez Sou Fujimoto, Casa Muzicii din Budapesta şi-a deschis porţile în luna ianuarie 2022 cu concerte ale unor muzicieni de la Academica de Muzică Franz Liszt, relatează Agerpres.

Clădirea, spun unele voci, seamănă cu o ciupercă gigantică cu acoperişul perforat care canalizează lumina către toate nivelurile prin cele 100 de aşa numite „fântâni de lumini” sub forma unor goluri de mari dimensiuni.

Casa Muzicii din Budapesta este prevăzută cu un perete din sticlă cu o înălţime de 12 metri alcătuit din 94 de piese într-un aranjament în zig-zag care reflectă sunetul, creând o acustică omogenă cu o calitate a sunetului egală peste tot, au precizat designerii proiectului.

„În spatele scenei de concert, a fost creată o suprafaţă din sticlă care poate fi ajustată. Sunt panouri din sticlă cu lăţimi de circa un metru care pot fi ajustate individual, iar în acest mod, sunetul poate fi canalizat în sus, înspre tavan, unde este absorbit”, a explicat directorul de operaţiuni Marton Horn.

Construcția găzduieşte o sală de concert, mai multe spaţii destinate muzicii, expoziţii interactive şi o bibliotecă. Suprafeţele gigantice din sticlă estompează graniţa dintre interior şi exterior, dintre natural şi artificial.