Casa Memorială „George Enescu” din localitatea Liveni din judeţul Botoşani va intra, în perioada imediat următoare, în proces de restaurare, după ce directorul Muzeului Judeţean Botoşani, Aurel Melniciuc, a semnat, marţi, contractul de lucrări cu firma de construcţii.

Investiţia pentru restaurarea Casei Memoriale „George Enescu” se ridică la peste 1,6 milioane de lei, și va fi realizată în baza unui proiect transfrontalier derulat în comun de Muzeul Judeţean Botoşani şi Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova.

„Pentru noi va fi un plus de valoare pentru această zonă, pentru că în aceste case memoriale nu s-a investit de foarte mult timp, iar în acest moment avem ocazia să redăm valoarea acestui loc. Va fi un plus din toate punctele de vedere, şi pentru turişti care vor trece pragul acestei case memoriale, dar şi pentru noi care ne-am născut şi trăim pe aceste meleaguri”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Botoșani, Doina Federovici, conform Agerpres.

Casa Memorială „George Enescu” a fost construită în 1957, la doi ani după moartea marelui compozitor, pe locul fostei case a familiei Enescu, care a fost demolată.

Proiectul „History and Music – Values that Bring us Together” („Istorie şi muzică – valori ce ne reunesc”) vizează reabilitarea Casei Memoriale „George Enescu” din Liveni, îmbunătăţirea complexului muzeal istoric Orheiul Vechi prin restaurarea a trei case tradiţionale ţărăneşti din satele Butuceni şi Morovaia, promovarea, dezvoltarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi istoric al celor două situri printr-o strategie comună de promovare, două ghiduri turistice virtuale, două evenimente culturale tematice, două conferinţe de promovare şi un tur turistic comun de istorie şi muzică Orheiul Vechi – Liveni.

Proiectul, finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Operaţional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, are un buget total de 1.365.749 euro şi a fost obţinut în urma parteneriatului dintre Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani, în calitate de partener, şi Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova, în calitate de aplicant.

Contribuţia Uniunii Europene reprezintă 90% din valoarea proiectului, adică 1.229.174 euro, din care 424.187 euro vor reveni Muzeului Judeţean Botoşani. De asemenea, cofinanţarea aferentă Muzeului Judeţean de Istorie reprezintă 10% din suma proiectului, respectiv 47.131,89 euro.

Foto sus: Facebook / Casa memoriala “George Enescu” Liveni