Fotograful care a făcut una dintre cele mai tulburătoare fotografii din istorie, Nick Ut, i-a dăruit miercuri Papei Francisc poza. E vorba despre „Fata Napalm”, care surprinde o fetiță de 9 ani, arsă de bombele cu napalm, mergând goală pe stradă, arătând ororile războiului din Vietnam, informează mediafax.

Fata din fotografie, Phan Thi Kim Phuc, acum în vârstă de 59 de ani, a fost și ea prezentă la audiența generală a Suveranului Pontif în Piața Sfântul Petru și a și stat de vorbă cu Papa Francisc vreme de câteva minute.

Ut, în vârstă de 71 de ani, care lucra pentru Associated Press la acea vreme, a câștigat numeroase premii pentru această fotografie, numită „Teroarea războiului” sau „Fata Napalm”. Printre acestea se numără premiul Pulitzer din 1973.

Atacul din apropierea satului fetiței de atunci a fost făcut de forțele vietnameze. Fetița și-a smuls hainele în flăcări și a fugit. Ut și alți fotografi au dus-o la un spital.

Fotografia a apărut pe primele pagini ale multor ziare din Statele Unite, iar brutalitatea imaginii a devenit o forță puternică în mișcarea împotriva războiului din întreaga lume.

Înregistrări audio ale unor conversații de la Casa Albă au dezvăluit că președintele de atunci Richard Nixon era atât de îngrijorat de efectul pe care fotografia l-ar putea avea împotriva războiului din Vietnam, încât s-a întrebat dacă nu cumva era un fals, scrie Reuters.

Papa Francisc se opune tuturor formelor de război.

Kim Phuc s-a mutat în Canada după război și este acum ambasador UNESCO.

Ut s-a mutat la Los Angeles și a devenit fotograf la Hollywood.