Condiţiile pe care le oferă capitala României pentru transformarea unei idei inovatoare într-o inovaţie aplicată cu succes, la nivel regional sau global, ne aşează în clasamentul lumii pe locul 171, arată un comunicat transmis de organizaţia neguvernamentală INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate.

Bucureşti a pierdut în acest an 14 poziţii în acest clasament global. În schimb, Timişoara urcă 36 de poziţii şi ajunge pe locul 394 în lume. Clujul lipseşte în topul celor mai inovatoare 500 de oraşe ale lumii în raportul global „Innovation Cities 2019”, publicat de 2thinknow, preluat de Forumul Economic Mondial.

Înaintea oraşelor româneşti se află capitale din regiunea noastră, precum Praga, pe locul 61 – urcă două locuri în clasamentul din acest an, Budapesta – locul 79 şi Varşovia – locul 114 in lume.

Trei factori modelează indicele de inovare a oraşelor: capacitatea de a genera idei, de a le pune în practică şi, în cele din urmă, de a le comunica cu alţii.

Pe scurt, inovaţia trece de la idee la implementare dacă oraşul dezvoltă un mediu cultural favorabil ideilor noi (de exemplu, designeri, galerii de artă, sport, muzee, natură etc.), cu o infrastructură prietenoasă aplicării inovaţiilor (transport, universităţi, afaceri, capital de risc, spaţii de birouri, guvernare deschisă, tehnologie etc.), şi, apoi, este comunicată în pieţe conexe ale inovaţiilor. 162 de indicatori stau la baza calculării acestor 3 factori care compun indicele de inovare a oraşelor, care îşi rafinează algoritmii periodic din 2007 încoace în rapoarte globale de profil, şi care nu se rezumă la examinarea inovaţiei pur tehnologice sau ştiinţifice.

Cele mai inovatoare oraşe din lume

New York, Tokio şi Londra sunt oraşele cele mai inovatoare din întreaga lume în acest an. La nivel european, Londra, Paris şi Berlin sunt capitalele care ocupă podiumul inovării, în raportul Innovation Cities 2019.

New York ocupă primul loc în lume şi în ultimul raport al competitivităţii urbane. O pierdere de competitivitate semnificativă a Bucureştiului a fost semnalată de INACO anul trecut, făcând referire la acest ultim Raport al Competitivităţii Urbane 2017-2018, în care capitala României a căzut 16 poziţii, pe locul 188 în clasamentul mondial. Competitivitatea urbană este strâns legată de dezvoltarea economică şi socială, de capacitatea de inovare. Oraşele cu o infrastructură mai bună generează o productivitate urbană mai mare. Creşterea productivităţii urbane, la rândul său, generează venituri mai mari pentru cetăţeni, companii, autorităţi locale şi guvern. Oraşele mai competitive atrag, de asemenea, talentele şi capitalul, recrutează muncitori calificaţi, creând un ciclu virtuos de inovare şi prosperitate pentru toţi. Din aceste motive, problema pierderii de competitivitate a oraşelor este una dintre cele mai importante şi provocatoare probleme actuale, conchide INACO.