Gravate în deșertul peruan în urmă cu mii de ani de zile, enigmele liniilor Nazca ascund mistere departe de a fi descifrate de cercetători. Noile desene misterioase surprind și animale, dar și figuri omenești, despre care se spune că ar fi războinici.

Despre celebrele linii Nazca se spune că ar fi fost realizate de extratereștri sau că ar fi mesaje adresate zeilor. De-a lungul anilor, au existat multe informații vehiculate despre desenele descoperite de arheologi. În urmă cu câțiva ani, un cercetător de la Universitatea din Leicester a spus că a deslușit, în sfârșit, misterul liniilor Nazca. Ele ar reprezenta un labirint, o cale spirituală complicată. Noile cercetări însă, arată că misterele nu au fost încă pe deplin înțelese.

Calea spirituală trasată de liniile Nazca

Profesorul Clive Ruggles, de la Universitatea din Leicester, este de părere că liniile Nazca, vechi de 1.500 de ani, ar reprezenta o cale spirituală complicată, un labirint care ar defini aspecte spirituale pentru omul care se află în căutarea sensului vieții.

Cercetătorul spune că desenele nu au fost concepute pentru a fi privite, ci cultura Nazca parcurgea, pe jos, liniile trasate ca parte a unui ritual inițiatic, potrivit presei internaționale. Acestea însumează o distanță de 4, 4 km.

Profesorul Ruggles și-a dat seama de existența unui labirint spiritual în anul 1984, însă nu a știut scopul trasării liniilor Nazca.

Când au fost descoperite prima dată liniile Nazca

Liniile Nazca au fost observate, întâia oară, de arheologul Toribio Mejia Xesspe, în anul 1927, în timp ce acesta se plimba pe dealurile din Peru. Acestea pot fi remarcate nu doar din avion, așa cum au susținut unele voci, ci chiar de pe teritoriile din apropiere.

Primii oameni de știință care le-au cercetat au fost Paul Kosok si Maria Reiche, care au spus că desenele indicau oamenilor din trecut locul de unde răsar Soarele și mai multe stele.

Liniile Nazca au fost trasate cu ajutorul unor bețe, arată arheologii, după care un mic strat de sol a fost înlăturat, realizându-se astfel o adâncime a liniilor de 10-15 cm.

Noile cercetări schimbă perspectivele arheologilor. Ce ascund desenele războinicilor din Peru

Noile descoperiri ale oamenilor de știință însă, schimbă ideile cercetătorilor despre aceste desene. Există o tradiție de sute de ani care precede celebrele figuri ale culturii Nazca.

Astfel, se deschide calea pentru noi ipoteze privind funcția și semnificația acestor desene, a spus arheologul Johny Isla, de la Ministerul Culturii din Peru. Cercetătorul se ocupă de restaurarea și conservarea liniilor Nazca.

Cu ajutorul dronelor, oamenii de știință au descoperit alte peste 50 de desene misterioase în deșertul peruan. Arheologii subliniază că acestea ar data dinainte de liniile Nazca, ceea ce oferă o nouă perspectivă asupra istoriei locului. Figurile descoperite înfățișează animale, dar și figuri omenești.

„Majoritatea acestor figuri sunt războinici. Cu timpul, au fost șterse complet”, a spus arheologul peruan Luis Jaime Castillo Butters.

Potrivit oamenilor de știință, acestea aparțin culturilor Paracas și Topara, care au trăit cu câteva sute de ani înaintea Nazca. Desenele în cauză au fost realizate special pentru a putea fi privite de la sol, notează National Geographic.