Biserica Evanghelică de la Herina și Ansamblul Bisericii Evanghelice C.A. Jelna vor fi incluse în cadrul Rutei Bisericilor Fortificate alături de alte 9 obiective de acest fel, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență PNRR. La fel Biserica de lemn de la Leurda, aflată în incinta Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud a fost inclusă în cadrul Rutei bisericilor de lemn alături de alte 29 de biserici.

30.000 de euro vor fi alocați pentru promovarea obiectivelor respective. Se vor finanța serviciile de digitalizare a acestora, crearea unor aplicații dedicate vizitatorilor, marcarea și semnalizarea acestora cât și realizarea unei oferte culturale pentru regiune.

Listele cu cele peste 300 de obiective care vor fi cuprinse în cele 12 rute culturale au fost aprobate în data de 6 aprilie 2022, prin ordinele comune ale ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, ministrului Antreprenoriatului și Turismului, ministrului Culturii și ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Termenul maxim până la care investiţiile finanţate prin PNRR pot fi finalizate este de 30 iunie 2026.

Biserica evanghelică din Herina este considerată drept cea mai frumoasă biserica romanică din ţara noastră şi pe bună dreptate. Biserica se află în judeţul Bistriţa-Năsăud, în comuna Galaţii Bistriţei şi este o construcţie de tip bazilică, al cărei stil se apropie de cel întâlnit în lăcaşurile din Burgundia şi Normandia.

Satul Herina a fost deţinut, în jurul anului 1200, de vistiernicul regelui Andrei al II-lea al Ungariei. Apoi, domeniul a ajuns în posesia episcopiei catolice din Alba Iulia, care a ridicat Biserica evanghelică „Sfântul Petru”. Deşi nu se cunosc informaţii exacte despre începuturile şi împrejurările în care a fost ridicat lăcaşul, specialiştii afirmă că el a fost construit undeva în perioada 1250 – 1260. Ipoteza lor este susţinută de caracterele stilistice ale lăcaşului.

Există însă şi o altă ipoteză, conform căreia biserica ar fi fost construită cu câteva zeci de ani mai devreme de călugării benedictini sau cistercienzi care s-au stabilit în Ungaria în secolele al XI-lea, al XII-lea sau al XIII-lea şi care trebuiau să pună bazele unor filiale noi. De altfel, este cunoscut faptul că valonul Gocelin, un delegat al ordinului burgund din cadrul Mănăstirii Pontigny, a donat biserica din Cisnădioara cistercienzilor din Cartă. Se spune că şi biserica din Herina ar fi fost donată de aceşti clerici episcopiei catolice din Alba Iulia.

Biserica evanghelică din Jelna este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Jelna, comuna Budacu de Jos.

Biserica evanghelică din Jelna face parte dintre bisericile-sală. Absida și corul altarului sunt acoperite cu ogive gotice, care au console reprezentând capete de figuri umane. Pereții absidei altarului conservă fresce datând din secolul al XV-lea, după cum demonstrează câteva fragmente ce au apărut de sub tencuieli. Nava a avut bolți baroce, în prezent prăbușite, biserica fiind în stare de ruină. În vecinătatea bisericii se află un monumental turn-clopotniță, datând din secolul al XVI-lea și care formează, împreună cu incinta circulară, un sistem de apărare.

Inainte de 2016

Începând cu anul 2016 au început lucrări de restaurare și salvarea acestui monument. A fost refăcut acoperișul în zona altarului și a fost pus în siguranță o parte a corpului bisericii, urmând ca în viitor să se mai facă și alte lucrări.

De asemenea la final de 2019, Biserica Evanghelică de la Jelna, a fost scanată 3D și au fost descoperite una dintre cele 4 copii după capodopera pictorului Giotto. Tot atunci s-au făcut de asemenea măsurători topografice pentru viitoarele cercetări arheologice la acest obiectiv.

Pictură murală, care mai poate fi întâlnită doar în două biserici din Italia și într-una din Strasbourg, este o copie a unei opere semnate de Giotto di Bondone, un pictor și arhitect italian, considerat inovatorul picturii italiene și predecesorul artei moderne.

Opera originală se numește Navicella și se întinde pe mai bine de 10 metri, fiind pictată în basilica Sfântul Petru din Roma. Pictura realizată în jurul anului 1300 înfățișează mai mulți apostoli într-o barcă și pe Sfântul Petru, salvat din valuri de Mântuitor. Aceasta a fost însă distrusă în secolul al XVII-lea.