După aproape 60 de ani de întrerupere, Timișoara va fi legată din nou de Dunăre prin canalul navigabil Bega, după ce autoritățile române și cele sârbe au finalizat lucrările de reabilitare a nodurilor hidrotehnice din cele două țări. Se va putea naviga efectiv pe Bega în Serbia abia după ce va fi redeschis și punctul de trecere a frontierei.

Nodul hidrotehnic de la Sânmihaiu Român a fost reabilitat în totalitate în cadrul proiectului „Repararea infrastructurii de navigație a Canalului Bega”. Acesta a fost finalizat la sfârșitul lunii aprilie 2022. Valoarea lui se ridică la peste 13 milioane de euro, informează Tion.ro.

Nodul hidrotehnic Sânmihaiu Român are valoare de patrimoniu național, fiind monument de clasa B, situat la poziția 276-TM-II-m-B-06283 pe lista monumentelor istorice, fiind construit în perioada 1912-1915.

La finalul anului trecut, chiar în decembrie, primul vaporaș a plecat din Timișoara, în testare, la ecluza reabilitată de la Sânmihaiu Român. Totul a funcționat normal, conform reprezentanților Apelor Române Banat. Însă pentru a circula pe Bega până în Serbia mai trebuie înființat un punct de frontieră naval și pusă la punct semnalizarea pentru circulația cu vaporașe.

„În urma unui proiect de 5 ani calea pe Bega spre Serbia este gata. Cred că aceasta finanțare este una capitală pentru ce dorim să facem aici: să dezvoltăm turismul și un al patrulea tip de transport navigabil și să legăm Timișoara de Tisa sau spre Marea Nordului. Cred că această fază a proiectului va completa faza de întreținere a pistelor de biciclete pe care o avem în întreținere. Am văzut ce interes major a generat în rândul timișorenilor. Mai avem un singur hop: realizarea unui punct de frontieră la Uivar, avem bani investiți, e vorba de o clădire de 2 etaje pe care o vom realiza și va fi predată celor la poliția de frontieră. Ea va servi și pentru partea navigabilă și pentru cicloturism”, a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Calea navigabilă Timișoara (România) – Klek (Serbia) are o lungime totală de 114,50 km, din care 44,5 km sunt pe teritoriul românesc și 70 de km pe teritoriul sârbesc. Navigația în sectorul românesc a fost închisă de regimul comunist, în anii ’60. Pe teritoriul Serbiei, sectorul navigabil al canalului Bega se racordează cu sistemul hidroameliorativ și de navigație Dunăre Tisa-Dunăre. Canalul navigabil Bega are o poziție strategică și face posibilă legătura dintre partea de vest a României cu Marea Nordului (prin canalul Rin-Main-Dunăre) și cu Marea Neagră pe Dunăre.

Foto sus: Canalul Bega (© Simionoff / Wikimedia Commons)