Localizare: Băile Felix este un sat în comuna Sânmartin din județul Bihor. Se află la 8 km de Oradea. La ora actuală, Băile Felix este cea mai mare stațiune cu funcționare permanentă din țară. În plus, este o stațiune turistică de interes național, cu o tradiție care datează încă din anul 1221.

Datorită conținutului ridicat de săruri minerale, medicii interniști recomandă pacienților tratamente sau cure cu apă din băi. Rețeaua hotelieră Băile Felix oferă 7000 de locuri de cazare, bazine de înnot, ștranduri acoperite sau în aer liber și un aer curat. Clima blândă favorizează creșterea de nuferi subitropicali în lacurile stațiunii.

Simbolul stațiunii ’’Nufărul Termal’’ sau ’’Floare de Lotus’’ a fost descoperit în 1789 de botanistul P. Kitaibel și denumit în 1908 de către J. Tuzson, care face asemănarea cu nufărul de Nil.

În 1931, planta a fost declarată un monument al naturii. La expoziția mondială din 1896, apelor din această secțiune li s-a acordat medalia de Aur și o Diplomă de onoare.

Facilitățile existente în această stațiune, permit tratarea cu succes a reumatismului și a afecțiunilor neurologice, ginecologice, iar bazele medicale dispun de instalații pentru tratamente balneare, cum ar fi: electroterapia, hidroterapia, kinetoterapia, aerosoli, masaje, împachetări cu parafină și alte operațiunei specifice tratamentelor balneare. Temperatura apelor termale este între 20-49 grade C.

Obictive turistice:

-Lacurile cu Nuferi și lotuși, lacuri populate cu broaște țestoase și pești exotici.

-Ștrandul cu apă Termală Apolo 1900

-Aqua Park-ul acoperit din stațiune

-Rezervația Naturală ’’Pârâul Peța’’ din Băile 1 Mai, adăpostește 3 specii naturale protejate. Nymphaea Lotus Thermalis(varietate unică în Europa), peștele ’’Roșioara lui Racoviță’’ și melcul Melanopsis Parreyssi -supraviețuitor al erei glaciare.

-Ștrandul cu valuri din Băile 1 Mai (cel mai vechi din România aprox. 107 ani)

-Avenul de la Befia (impropriu numit de localnici ’’Craterul de la Betfia’’). Acesta are o adâncime de 86 m.

Stațiunile Băile Felix permit, după preferințe, și efectuarea unui turism de relaxare, de aceea, dacă sunteți prin apropiere, NU ezitați să vizitați stațiunea. Nu veți regreta!

Autor: Alin Pop