Toți turiștii vor avea acces gratuit în cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, miercuri, de Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO.

„Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO este celebrată în România în fiecare an în 16 noiembrie. Lista Patrimoniului Comun al Umanității include monumente sau locuri din România. Din 1999, printre acestea se numără și ansamblul de cetăți dacice din Munții Orăștiei. Astfel miercuri, 16 noiembrie, toți cei care vor vizita situl arheologic Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia, o vor putea face gratuit”, informează Administrația Sarmizegetusa Regia.

Sarmizegetusa Regia este prima cetate dacică administrată de Consiliul Județean Hunedoara, din anul 2013 aici fiind instituite mai multe măsuri de protejare și punere în valoare turistică a monumentului UNESCO. Situl are acum un regulament de vizitare, drumul de acces a fost refăcut și este asigurat un serviciu de pază dotat inclusiv cu echipamente de supraveghere video.

Conform datelor oficiale, aproximativ 75.000 de turiști au vizitat anul trecut cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, mai mult cu 5.000 de persoane comparativ cu anul 2020.