Nea Mărin, Decebal sau Mihai Viteazul sunt personaje prin care va rămâne mereu în amintirea noastră Amza Pellea. Renumitul actor s-a stins din viață înainte să împlinească 53 de ani. Anul acesta se împlinesc 38 de ani de la moartea acestuia.

Amza Pellea a fost unul dintre cei mai mari actori de teatru și film din România. S-a născut la Craiova într-o familie cu cinci copii, iar prima scenă pe care a urcat a fost cea a Teatrului Național din Craiova, unde mai apoi a devenit director.

De ce a murit Amza Pellea, pe 12 decembrie 1983

Pe 12 Decembrie 1983 mult iubitul actor se stingea din viață, la numai 52 de ani. Cauza morții pare să fi fost evoluția rapidă a unui cancer pulmonar cu care actorul se lupta la vremea aceea. Cu toate acestea, cauza morții lui a creat multă controversă, una dintre teorii fiind aceea ca decesul lui ar fi fost premeditat de Securitate, iar evoluția cancerului s-ar fi datorat unor iradieri.

Oana Pellea avea 22 de ani când a murit tatăl ei

Îndrăgitul actor a lăsat în urmă o soție ce i-a fost dragoste la prima vedere, dar și o fiică, pe Oana Pellea. Oana avea 22 de ani când tatăl ei s-a stins și tocmai își începuse cariera de actriță. O carieră cu care tatăl ei nu fusese de acord, însă timpul și talentul Oanei l-au făcut să accepte dorința fiicei de a fi actriță. Numeroasele premii internaționale primite de-a lungul carierei demonstrează faptul că Amza îi este încă inspirație.

Cele mai cunoscute filme cu Amza Pellea

De-a lungul carierei sale de actor de teatru și film îndrăgitul actor a jucat în mai bine de 50 de filme. Dacă ne referim la comedii, Nea Mărin Miliardar, a cărui personaj principal a fost creat și interpretat de către Amza Pellea, este cu siguranță cea mai vizionată peliculă românească. Printre cele mai cunoscute roluri sunt și Mihai Viteazul sau Decebal, dar și țăranul Manlache Preda din filmul Osânda, film propus la Oscar în anul 1977.