Istoria cafelei datează de mai mult de 1.000 de ani. Aceasta era consumată inițial în Orientul Mijlociu de oricine. Azi  se beau în lume peste 2.2 miliarde de căni de cafea zilnic. De aceea, pe lângă un bussines înfloritor, s-a dezvoltat o adevarată cultură a cafelei. Vă propunem azi trei locuri cu tradiție în producerea acestei licori magice.

Brasilia, Brazilia

Până în prezent, este cea mai mare țară producătoare de cafea și o destinație preferată de iubitorii acestei băuturi, cu o producție uluitoare care a atins cifra de 2.594.100.000 kg de boabe de cafea în anul 2017. Cafeaua din Brazilia are un gust autentic și bogat, mai ales că temperaturile și climatul de aici sunt ideale pentru creșterea și cultivarea boabelor. Aici, cireșele de cafea se usucă la soare, fapt care le oferă un gust bogat și o textură delicată. Vino în următoarea ta călătorie aici și vezi cum se cultivă și produce una dintre cele mai îndrăgite băuturi din lume!

Indiferent ce oraș sau țară alegi din topul pe care ți l-am prezentat mai sus, suntem convinși că o vizită în aceste locuri îți va lărgi orizontul de cunoștințe despre cafea și te va face să prețuiești și mai mult fiecare ceașcă pe care o savurezi zi de zi.

Primul arbust de cafea a fost plantat in 1727 de catre colonistul portughez Francisco de Melo Palheta. Legenda spune ca acesta a obtinut semintele arborelui de cafea seducand-o pe sotia guvernatorului francez.

In zona nordică a Braziliei este produsă cafeaua arabică. Aceasta are aroma de iod marin si este vanduta in Africa de Nord, Orientul Mijlociu si Europa de Est. Pe langa soiul arabica, Brazilia produce in cantitati mari si cafeaua Robusta. Este cultivata in zona de coasta a statului Espiro Santo. Acest tip de cafea este folosit la prepararea bauturilor instant.

Addis Abeba, Etiopia

Etiopia este situată în Cornul Africii și este mărginită de Somalia spre sud-est, Djibouti la est, Kenya spre sud, Sudan către est și Eritreea spre nord-est. Aceasta ocupă regiunea înaltă a platoului dintre câmpiile Nilului din Sudan și Eritreea. Etiopia este una dintre cele mai mari țări din Africa, cu o suprafață de peste 1,13 milioane de kilometri pătrați.

Etiopia este centrul principal al producției de cafea Arabica. Aceasta a crescut aici în sălbăticie, în pădurile din zonele sud-vest ale regiunilor Kaffa și Buno din Etiopia de mii de ani. Conform legendei, cafeaua a fost descoperită în secolul al IX-lea de către un căprar pe nume Kaldi, pe aceste meleaguri. El a observat energia pe care au căpătat-o caprele sale, după ce au mâncat “cireșele” din pomul de cafea, așa că a încercat și el același lucru. Mai târziu, un călugăr a descoperit obiceiul lui Kaldi și a dus la mânăstire cireșe de cafea. Le-a prăjit și a preparat cafeaua, a consumat-o alături de alți călugări și, ca urmare, au putut să rămână treji în timpul nopților lungi de rugăciune. De atunci, cafeaua a fost acceptată pe scară largă ca o băutură stimulantă.

Arabica și Robusta, principalele soiuri de boabe de cafea, au fost descoperite în Etiopia, așadar, iată motivul perfect pentru care să vizitezi această țară. De aici provin multe origini de cafea premium. Altitudinile de peste 1500 de metri de aici încadrează cafeaua etiopiană în categoriile Strictly High Grown și Strictly Hard Bean, ceea ce presupune că cireșele de cafea s-au dezvoltat mai greu și rezultă într-o cafea cu un bob mai dens și mai aromat.

Cele mai importante plantații de cafea din Etiopia sunt Yirgacheffe, Sidamo și Harrar, fiecare dintre acestea având proprietăți unice. Boabele de cafea din Yirgacheffe sunt mai picante și mai vibrante, au un gust dulce, o aromă florală, note de citrice și corp delicat. Cafeaua provenind din regiunea Yirgacheffe, se dezvoltă lent, la umbra vegetației înconjurătoare, ceea ce face ca boabele de cafea să fie mai aromate, să absoarbă mai mulți nutrienți din sol, având la dispoziție mai mult timp să-și contureze gusturile și aromele.

Cafeaua din regiunea Sidamo are un corp bogat, un retrogust intens, pe când cea din zona Harrar are note fructate de afine, o aciditate aprinsă și un corp mediu până la bogat. Acest soi este cultivat in zonele muntoase, iar aroma lui tinde spre cea a vinului, iar in functie de conditiile de crestere poate avea o aroma picanta sau fructata.

Cu siguranță o vizită în Etiopia te va învăța foarte multe lucruri esențiale despre lumea cafelei – începând de la plantațiile pe care cireșele de cafea cresc și până la modalități de recoltare, uscare, prăjire și ambalare a boabelor.

Columbia și riscurile unei cafele mătăsoase

Destinatia exotica Columbia este al treilea cel mai mare producator mondial de cafea dupa Brazilia si Vietnam. Aici exista o multime de plantatii de cafea, din cele mai diverse sortimente. Wakeup Tour si Hacienda Venecia sunt cele mai cautate experiente atunci cand vine vorba de cafea cu traditie. Primul iti ofera ocazia de a cunoaste cultura cafelei din interior si totodata iti dezvaluie motivele pentru care cafeaua columbiana este cea mai buna din lume.

Al doilea, te aduce in mijlocul unei ferme cu o cultura de 100 de ani. Farmecul celui de-al doilea tur este ca vei putea sa te cazezi in casutele traditionale puse la dispozitie de proprietari. Vei avea ocazia sa fii in mijlocul celor mai productive satucuri in ceea ce priveste cultivarea acestui fruct si sa inveti de la localnici toate tainele acestuia.

Cafeaua cultivata in Columbia are un gust dulce, putin condimentat, cu note subtile de cacao. Adesea este descrisă ca fiind matasoasa, echilibrata, cu aciditate placuta si note aromatice florale, de fructe tropicale sau de fructe rosii, imbinate cu o usoara dulceata naturala ce trimite cu gandul la caramel sau ciocolata. Corpolenta este medie spre ridicata si prezinta o aciditate placuta. Ciresele de cafea sunt lasate sa se coaca un timp indelungat, pana capata o culoare rosie purpurie, apoi sunt culese manual, individual, la momentul potrivit, exact in ziua optima. Este un proces riscant, insa acesta amplifica notele vibrante si fructate ale cafelei, rezultatul fiind o experienta senzoariala inedita.

Producator de cafea foto pixabay

Aroma acesteia depinde foarte mult de gradul de prajire. Boabele de cafea prajite mai mult prezinta note de caramel, un gust mai dulce, in care se remarca si cel de fructe uscate.

Daca esti un fan inrait al cafelei, Parque Nacional Del Cafe, este locul unde trebuie sa ajungi neaparat. Fiind un parc tematic de cafea, aici poti intalni furnizori de produse alimentare care contin cafea, diferite muzee, dar si plimbari palpitante prin diferite plantatii.