Arheologii turci care au excavat situl oraşului Troia pe dealurile Hisarlik susţin că au descoperit rămăşiţele legendarului cal troian. Aceştia au descoperit o structură mare din lemn de brad şi grinzi de până la 15 metri lungime asamblate într-un mod neobişnuit

Structura din lemn a fost găsită în interiorul zidurilor oraşului antic Troia. Profesorii Universităţii din Boston, Christine Morris şi Chris Wilson, susţin că „testele de datare a carbonului şi alte analize au sugerat că piesele din lemn şi alte artefacte sunt din secolele XI sau XIi î.Hr.” Morris şi Wilson cred că structura din lemn este a calului troian şi spun că testele le confirmă teoria.

„Testele care arată cât de veche este structura coincid cu momentul în care a avut loc războiul troian, fiind vorba de aceleaşi date prezentate de istorici precum Eratostene sau Proclus”, a spus unul dintre profesori. Calul troian este asociat cu războiul despre care a scris Homer în poeziile Iliada şi Odiseea. Calul troian ar fi fost folosit pentru a cuceri Troia şi câştiga războiul. Povestea a fost prezentată în Eneida de Virgil. Istoricii au sugerat că acest cal este o metaforă pentru o maşină de război sau un dezastru natural. Arheologii au descoperit, de asemenea, o placă de bronz deteriorată cu inscripţia: „Pentru întoarcerea acasă, grecii dedică această ofrandă Atenei”, scrie The Jerusalem Post.