Marele Trianon a fost ridicat de către arhitectul Jules Hardouin Mansart pe amplasamentul „Trianonului de Porțelan”, pentru regele Louis al XIV-lea. De altfel, Regele Soare, cum era supranumit Louis al XIV, îl construise pentru a se ascunde de cei de la curte, departe de forfota palatului Versailles. După cum însuși regele Louis XIV a mărturisit, Versailles-ul a fost construit pentru curtea sa, iar Trianonul a fost construit pentru el, personal. În anul 1670 acesta decide sa distruga satul Trianon din nord – vestul castelului pentru aceast constructie. Castelul a fost inaugurat în vara lui 1688.

Marele Trianon reprezinta fără îndoială ansamblul cel mai rafinat de clădiri de pe întreg domeniul Versailles. Fațadele, coloanele și pilastrele sunt acoperite în întregime de marmura roz.

Palatul Marele Trianon a fost construit în anul 1687 si este alcătuit din două corpuri de clădiri articulate în jurul unui peristil ritmat de coloane de marmura roz și verde. Este un palat somptuos, privat, aflat în incinta parcului Versailles. Construit de către Louis al XIV-lea, transformat și locuit de către Napoleon I și Marie Louise, a fost de-a lungul timpului tranformat în resedință prezidențială și locuit de generalul de Gaulle.

Istoria sa nu se limiteaza însa doar la aceste personaje ilustre! Aici a fost semnat si tratatul de pace dintre Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial, la data de 4 iunie 1920. Tratatul a fost semnat de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, de altă parte.

Revenind la istoria palatului Marele Trianon, edificiul a fost cunoscut inițial sub denumirea de Trianonul de portelan, datorită faianței care a fost folosită la construirea sa. Era oaza regelui Ludovic XIV pentru aventura sa cu Madame de Montespan. Mai apoi, clădirea a fost demolată și a fost construit Trianonul de marmură, de către arhitectul Mansart, pentru marea iubire a regelui cu Madame de Maintenon (considerată a doua soție a regelui – datorită diferenței de statut social, căsătoria lor nu a fost niciodată recunoscută public, iar din acest motiv doamna de Maintenon nu a ajuns niciodată regin a Franței). De această dată a fost folosită marmură, iar palatul a fost ridicat în stil italienesc.

Marele Trianon, în stilul clasic francez și inspirat de arhitectura italiană, este compus din Curtea de Onoare, dintr-un palat și dintr-un ansamblu de grădini. Acesta are o colecție impresionantă de tablouri. Grădini în stilul francez, ordonate și geometrice, încadrează palatul pentru a-l pune in valoare.

În timpul domniei următorului rege, Louis al XV-lea, acesta oferă Trianonul soției sale, Maria Leszczynska, pentru a o îndeparta de la curte. Ulterior, Louis XV revine asupra deciziei și își ia înapoi castelul, pentru a putea să se întâlnească acolo cu marchiza de Pompadur, amanta sa, departe de ochii curioși ai curții.

Veti fi cu siguranta fermecați de Marele Trianon – proporțiile sale sunt elegante, degajă intimitate, blândețe și grandoare. Fațada sa din piatra deschisă, clădirea cu un singur nivel, loggia, arhitectura și coloanele sale sugerează un climat mediteraneean. În josul său exista niște peluze mari, umbrite, pentru a lua picnicul sau pentru a va juca cu mingea departe de agitație. După ce ati luat picnicul aici puteți consuma o cafea sau o înghețată lânga Marele Canal.

Grădina este amenajată în stil franțuzesc cu copaci decupați și linii geometrice. Trenulețul aflat în curte vă poate aduce până aici. Biletul pentru o cursa completa costa 6,5 euro. Ruta completă – adică de la Versailles dus-întors se poate coborî la Trianon și apoi puteti urca din nou.

Domeniul de la Versailles are mai multe opțiuni dacă vreți să-l vizitați: puteți merge pe jos sau să luați trenulețul care este pus la dispoziția turiștilor. De asemenea, este posibil închiriați o mașinuță electrică. Peisajele parcurilor regale sunt absolut splendide și nu veti regreta alegerea făcută!