Westminster Abbey, catedrala din centrul Londrei care a găzduit funeraliile reginei Elisabeta a II-a, se află în centrul istoriei monarhiei britanice de aproape un mileniu, informează AFP.

Construcția impunătoarei abații în stil gotic a început în timpul domniei regelui Henric al III-lea, în 1245. Anterior, în acest loc, regele Eduard Confesorul a construit o biserică din piatră, în jurul anului 1040, pe locul unei foste mănăstiri benedictine care fusese ridicată în jurul anului 960.

În Westminster Abbey au fost încoronați 38 de de monarhi. Primul rege încoronat aici a fost William Cuceritorul, în anul 1066. În 1953, aici a fost încoronată regina Elisabeta a II-a.

Catedrala a găzduit numeroase căsătorii regale. Prima a fost însă cea a regelui Henric I cu prințesa Matilda a Scoției, pe 11 noiembrie 1100. Însă, cele mai multe căsătorii regale au fost organizate aici după Primul Război Mondial.

Nunta regelui Richard al II-lea cu Anne de Boemia, în anul 1382

Părinții reginei Elisabeta a II-a, prințul Albert (viitorul rege George al VI-lea) şi Elizabeth Bowes-Lyon, s-au căsătorit la Westminster Abbey, în 1923.

Înainte să devină regină, prințesa Elisabeta s-a căsătorit cu Philip Mountbatten la Westminster Abbey, în 1947. La acest eveniment a fost invitat și regele Mihai al României și mama sa, Regina Elena. Cu ocazia ceremoniilor nunții regale britanice, Regele Mihai a întâlnit pentru prima oară pe Principesa Ana de Bourbon, viitoarea Regină Ana a României.

Cea mai recentă căsătorie regală organizată la Abația Westminster a fost cea a fiului cel mare al prințului Charles, William, care s-a căsătorit cu Kate Middleton în 2011.

Peste 3.300 de funeralii organizate la Westminster Abbey

La Westminster Abbey au fost organizate funeralii pentru circa 3.300 de persoane, inclusiv pentru personalități ilustre din istoria britanică, precum Charles Dickens, Rudyard Kipling sau Henry Purcell.

Cenuşa astrofizicianului Stephen Hawking a fost depusă într-un spațiu funerar amenajat între mormintele lui Isaac Newton şi Charles Darwin. De asemenea, se estimează că 18 monarhi britanici au fost înmormântați la Westminster Abbey.

Foto sus: Westminster Abbey, la mijlocul secolului al XIX-lea