Primăria Sighișoara a semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor pentru restaurarea Turnului cu Ceas din Cetatea Medievală, în prima etapă fiind vizat acoperișul turnului, pe care se află o bilă aurită, despre care se crede că ar conține cronica orașului de la începuturi până în anul 1894.

„Am semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiții «Restaurare Turnul cu Ceas». Se restaurează acoperișul Turnului cu Ceas, valoarea investiției este de 568.503,63 lei din bugetul local. În primă fază va fi restaurat întregul acoperiș, grinzile, tabla și, ulterior, se va coborî pe fațade. Durata de execuție este de 7 luni, conform contractului semnat. Am inițiat acest proiect anul trecut, ținând cont că ultima restaurare a Turnului cu Ceas a avut loc în anul 1894”, a declarat, pentru Agerpres, Iulian Sîrbu, primarul municipiului Sighișoara.

Angajații Muzeului de Istorie din Sighișoara așteaptă restaurarea Turnului cu Ceas, întrucât există indicii că aceasta ar conține cronica orașului care ar fi fost completată și reașezată în acest loc la restaurarea din anul 1894.

„Structura de acoperiș are o învelitoare din tablă. Vechile restaurări ale turnului au adus cronica orașului, care se găsește la Arhivele Naționale din Târgu Mureș. În secolul al XVIII-lea s-a găsit o cronică, care a fost pusă după marele incendiu din 1676, la reparațiile din 1678. Turnul a mai fost reparat în 1788, ultima dată fiind în 1894. Dacă ne uităm în istorie, cam o dată la 100-150 de ani turnul a fost reparat. Se presupune că la 1894 ar fi fost continuată cronica și dacă o să o găsim, avem obligația de a pune ca într-o capsulă a timpului și evenimentele din secolul XX și XXI. Deja avem date adunate și ceea ce mai trebuie continuat este de la anul 2000 încoace, ca evenimente majore în oraș, o serie de premii pe care le-a luat Sighișoara, probleme demografice, evenimente care au avut loc, inclusiv includerea în patrimoniul UNESCO. După marele incendiu s-a pus prima cronică într-o bilă mare de cupru”, a declarat, pentru Agerpres, directorul Muzeului de Istorie Sighișoara, Nicolae Teșculă.

Dacă pe edificiul construit în secolul al XIV-lea va fi găsită cronica mult așteptată, muzeografii din Sighișoara vor trebui să o actualizeze începând din 1894 până astăzi, fiindcă de atunci au avut loc numeroase evenimente care au marcat dramatic viața orașului, două războaie mondiale, exodul sașilor și inundațiile catastrofale din anii ’70.