O camionetă a lovit una dintre celebrele statui din Parcul Naţional Rapa Nui din Chile. Nu este clar dacă cel care conducea autoturismul a distrus statuia intenţionat sau din greşeală. O defecţiune la frână nu este, însă, exclusă. Primarul Rapa Nui, Pedro Edmuds, descrie daunele drept „incalculabile“ şi a solicitat să se limiteze utilizarea vehiculelor private pe insulă.

„Reiterăm importanţa de a avea grijă de moştenirea pe care o avem în parcul nostru“, scrie pe Facebook Ma’u Henua, o comunitate locală însărcinată să coadministreze Parcul Naţional Rapa Nui, adăugând şi că statuile nu sunt doar situri arheologice, ci şi „elemente sacre pentru o cultură vie şi fundamentală“. 

Rapa Nui este una dintre cele mai îndepărtate insule locuite din lume, situată la 3.400 de kilometri, în largul coastei de vest a Chile. În fiecare an, aproximativ 150.000 de turişti vizitează insula pentru a vedea statuile.  

„Conform standardelor Rapa Nui, pe o insulă în care energia electrică este furnizată de un generator, apa este preţioasă“, a spus Jo Ann Van Tilburg, directorul Proiectului Statuia Insulei Paştelui. Ea a mai adăugat că vizitatorii care calcă pe morminte şi urcă pe statui reprezintă un pericol atât pentru insulă, cât şi pentru cultura ei.