Chiar dacă legea prevede că în cazul unor lucrări de anvergură este necesară prezenţa arheologilor pentru descărcarea de sarcini arheologice, în judeţ, în multe cazuri, această prevedere legală este încălcată cu ştiinţă şi neştiinţă.

Potrivit Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, în cazul unor lucrări publice de anvergură care necesită excavări şi săpături trebuie supravegheate de specialiştii în domeniul protejării monumentelor istorice sau de arheologi pentru evitarea distrugerilor unor situri arheologice reperate sau nereperate. În cazul în care sumele necesare acestei activităţi nu au fost prevăzute în proiectul elaborat iniţial, atunci beneficiarii, adică consiliile locale, trebuie să aloce sume suplimentare în acest sens. Din păcate, însă, lucrurile nu stau chiar aşa, iar o parte dintre lucrările care au loc în această perioadă în judeţ nu sunt supravegheate de arheologii de la Muzeul Judeţean şi nici nu au fost descărcate de sarcină arheologică. Directorul Direcţiei de Cultură, George Vulturescu, a atras atenţia asupra acestui fapt la una dintre recentele întâlniri între autorităţile judeţene şi primari, însă lucrurile nu s-au schimbat aproape deloc.

Tot mai multe şantiere nesupravegheate
În ultima perioadă, în judeţ a crescut substanţial numărul proiectelor de dezvoltare, adică a şantierelor, iar acest lucru poate afecta în mare măsură patrimoniul arheologic reperat şi nereperat deoarece lucrările nu sunt nici supravegheate de arheologii de la Muzeul Judeţean, nici nu au fost descărcate de sarcină arheologică. În majoritatea cazurilor, lucrările sunt de anvergură, care necesită excavări la mare adâncime şi în cazul în care nu sunt supravegheate de specialişti în arheologie pot distruge vestigii vechi ale vieţii pe aceste meleaguri.

Potrivit Legii 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, în cadrul proiectelor de reabilitare întocmite nu au fost prevăzute sumele necesare descărcării de sarcină arheologică, iar aceste costuri urmează a fi suportate de primării de la bugetele locale. “Conform legii, această sarcină revine beneficiarilor, în cazurile de faţă primăriilor, care au obligaţia de a aloca sume din fonduri proprii. În cazul în care lucrările nu sunt descărcate de sarcină arheologică acestea pot fi oprite până la remedierea situaţiei”, ne-a declarat directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta.

Lege ignorată
În această situaţie se află trei comune din judeţ pe raza cărora se desfăşoară anumite lucrări. Astfel, potrivit unei adrese înaintate de Muzeul Judeţean atât Prefecturii Satu Mare cât şi Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Satu Mare, se arată că în această situaţie se află comunele Apa, Socond şi Homoroade, unde au fost iniţiate ample proiecte de reabilitare a drumurilor, de introducere a apei potabile sau de diferite construcţii. “Lucrările se desfăşoară pe lungimi mari, peste 10 km în fiecare comună, cu excavări complete ale drumurilor vechi şi săparea unor şanţuri de drenaj, fapt care afectează sit-urile arheologice întâlnite pe traseu. Această situaţie a fost constatată în comunele Apa şi Homoroade unde lucrările urmează să afecteze zone cu potenţial arheologic deja cunoscut”, se arată în adresa cu pricina.

Un alt caz semnalat este cel de la Homorodul de Mijloc, unde pe suprafaţa pe care a fost proiectată construcţia unei grădiniţe şi a unui drum a fost descoperit un important sit arheologic cu o vechime de peste 5.500 de ani. Din păcate, la întocmirea proiectelor de reabilitare, nu au fost prevăzute sumele necesare descărcării de sarcină arheologică, fapt ce va determina ca aceste sume să fie alocate de primării sau şantierele trebuie închise.

Semnal de alarmă tras
În acest context, Muzeul Judeţean solicită celor două instituţii, adică Prefecturii Satu Mare şi Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Naţional, să informeze primăriile unde sunt efectuate diferite lucrări să ţină cont de faptul că aceste lucrări trebuie descărcate de sarcină arheologică. “Pentru evaluarea impactului lucrărilor de infrastructură asupra patrimoniului arheologic reperat şi nereperat, Muzeul Judeţean asigură, cu titlu gratuit, asistenţa de specialitate pentru toate primăriile din judeţ”, a mai precizat Liviu Marta.

Directorul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Naţional, George Vulturescu, a atras atenţia în cadrul unei întâlniri între autorităţile judeţene şi primarii din judeţ, despre importanţa supravegherii de către un specialist a acestor lucrări pentru a nu fi distruse siturile arheologice. “Primăriile trebuie să asigure fondurile necesare prezenţei unui arheolog al Muzeului Judeţean pe aceste şantiere, în caz contrar va trebui să solicităm întreruperea lucrărilor până la rezolvarea situaţiei. Altfel riscăm să distrugem situri arheologice de o importanţă deosebită”, a arătat, la data respectivă, George Vulturescu.

Tot în acest sens, în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Judeţean, dr. Virgil Enătescu a atras atenţia asupra acestui fapt şi a cerut primăriilor să solicite specialişti de la Muzeul Judeţean de fiecare dată când sunt executate lucrări de amploare care necesită excavări.

Şantierele riscă să fie închise
Directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Satu Mare, George Vulturescu (foto), a precizat că şantierele care nu sunt descărcate arheologic sau nu sunt supravegheate de specialişti riscă să fie închise. “Dacă constatăm că nu sunt respectate condiţiile prevăzute de lege, putem cere închiderea şantierelor până la terminarea săpăturilor arheologice sau până ce se constată că lucrările nu pot deteriora sit-uri arheologice. Noi, cei de la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, nu avem personal suficient pentru a monitoriza toate şantierele din judeţ. Însă acest lucru poate fi făcut de specialiştii de la Muzeul Judeţean. Primăriile pe raza cărora sunt efectuate astfel de lucrări pot solicita Muzeului Judeţean un specialist pentru a monitoriza aceste lucrări. Dacă situaţia nu necesită oprirea lucrului, primăriile pot obţine din partea noastră un aviz pentru continuarea lucrărilor”, a precizat George Vulturescu.
De-a lungul timpului, au existat mai multe cazuri în care lucrările de excavare au fost sistate temporar până ce arheologii şi-au dat consimţământul pentru continuarea acestora. Acest lucru se poate întâmpla şi de acum încolo dacă prevederile legale sunt încălcate.