Bariera MOSE, controversatul și costisitorul sistem de diguri de la Veneția, a protejat joi pentru a doua oară oraşul de o maree înaltă, ridicându-se de pe fundul lagunei, într-o zi în care vântul puternic începuse să împingă apa mării spre interior, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

În ciuda opiniilor sceptice, MOSE, un sistem compus din 78 de porţi hidraulice, a avut succes încă de la prima sa activare, la începutul lunii octombrie. Joi, şi şi-a demonstrat încă o dată eficienţa, salvând Veneţia de o maree despre care oficialii italieni prognozau că ar fi atins înălţimea de 135 de centimetri. La acest nivel, aproape jumătate din celebrul oraş italian ar fi fost acoperit de apă.

Autoritatea locală pentru maree a anunţat pe Twitter că mareea a atins nivelul de 141 centimetri în zonele care nu sunt protejate de MOSE, în timp ce nivelul mareei din Veneţia a fost de doar 52 de centimetri, iar pieţele şi aleile din celebrul oraş italian au rămas uscate.

De ce Veneția este expusă inundațiilor
Inundaţiile din Veneţia, „acqua alta” („maree înaltă”) cum sunt numite în italiană, sunt cauzate de o combinaţie de factori, exacerbaţi în ultimii ani de modificările climatice: de la creşterea nivelului mării şi maree neobişnuit de ridicate, până la subsidenţa terenului (coborâre treptată a scoarței tereste – n.r.), care a împins în jos nivelul solului pe care a fost construit oraşul.

Dintre cele 23 de maree înalte de peste 140 de centimetri înregistrate vreodată, 14 s-au produs în ultimele două decenii, între care cinci numai în noiembrie 2019, când Piaţa San Marco a fost acoperită de apă cu înălţimea de un metru.

Ce este MOSE
Sistemul MOSE trebuia iniţial să fie dat în folosinţă în 2011, dar proiectul a fost afectat de scandaluri de corupţie, depăşiri de costuri şi amânări ale termenelor de construcţie.

Proiectul MOSE a fost conceput pentru a proteja Veneţia de maree înalte de până la trei metri, mult peste nivelurile actuale, însă mai mulţi critici ai proiectului au pus sub semnul întrebării eficienţa acestuia şi au spus că întreţinerea lui va avea un cost prohibitiv, insistând asupra faptului că unele dintre barierele protectoare sunt deja grav afectate de rugină.