Semnificația unor cercuri întrerupte de linii ce se aseamănă cu litera “Y” care pot fi găsite în peşterile din Europa şi care au fost pictate de oameni în urmă cu 20.000 de ani a fost descifrată de un arheolog amator care a beneficiat şi de încurajarea şi sprijinul unor experţi în domeniu, scrie BBC.

Ben Bacon, un britanic a cărui meserie de bază este restaurarea de mobilă, a dezvoltat o pasiune pentru picturile din peşteri realizate în timpul erei glaciare. Cercurile şi liniile care însoţesc, de regulă, animalele pictate în peşteri au fost de mult observate de arheologi. Aceştia bănuiau deja că nu au doar un rol decorativ, ci reprezintă simboluri, însă semnificaţia lor nu fusese încă elucidată.

Însă Ben Bacon a avut intuiţia că cercurile sunt reprezentări ale lunii, iar mai multe cercuri la un loc reprezintă un calendar lunar. Acesta a împărtăşit ideea sa cu doi profesori de arheologie de la Universitatea Durham şi unul de la Universitatea College London, care l-au încurajat să-şi continue cercetările şi l-au îndrumat cu materiale didactice. “Folosind informaţiile şi imaginile picturilor din peşteri disponibile în Biblioteca Britanică şi pe internet am adunat cât mai multe date posibile şi am început să caut tipare care se repetă.

Un calendar al vânătorii

A fost o experienţă ireală să stau în Biblioteca Britanică şi să descifrez încetul cu încetul ceea ce spuneau oamenii acum 20.000 de ani, însă orele de muncă au dat roade”, a declarat Ben Bacon. Acesta a contabilizat peste 600 de picturi din peşteri în care apar cercuri şi linii. Acestea însoţesc, de obicei, picturi de animale precum reni, cai sălbatici, peşti, bizoni sau bouri.

Pentru că plecase deja de la ipoteza că cercurile reprezintă un calendar lunar, Ben Bacon şi experţii pe care i-a contactat au început să caute relaţiile dintre numărul de “luni” pictate în dreptul fiecărui animal şi stilul acestuia de viaţă. Aşa au descoperit că prin acest tip de calendar, oamenii de acum 20.000 de ani măsurau ciclurile reproductive ale animalelor – perioada în care intrau în călduri, perioada de împerechere şi perioada de gestaţie.

Ce simboliza Y

Aceştia au mai stabilit că liniile ce se aseamănă cu litera “Y” reprezintă momentul în care animalul lângă care era pictat dădea naştere. Cercurile şi liniile însoţesc picturile cu bouri, reni, bizoni sau cai sălbatici.

“Rezultatele arată că vânătorii-culegători din era glaciară au fost primii oameni care au folosit un calendar sistematizat pentru a marca şi înregistra informaţii despre principalele evenimente ecologice”, a declarat profesorul Paul Pettitt, unul dintre experţii care l-au asistat pe Ben Bacon.

Sistem de scriere sau altceva?

“Vânătorii-culegătorii din era glaciară nu trăiau doar în prezent, ci înregistrau amintirile despre evenimentele din trecut şi foloseau acest lucru pentru a anticipa evenimente similare din viitor”, a declarat şi profesorul Robert Kentridge, care l-a rândul lui a participat la cercetare. Calendarul pictat pe pereţii peşterilor i-ar fi ajutat pe oamenii de acum 20.000 de ani să cunoască mai bine obiceiurile animalelor şi să le anticipeze migraţiile şi comportamentul. Astfel de notaţii precedă cu cel puţin 10.000 de ani alte sisteme similare, cunoscute până în prezent.

Însă inscripţiile nu pot fi clasificate oficial drept un sistem de scriere, deoarece simbolurile nu reprezintă cuvinte, ci doar o formă de măsurare a timpului. “Pe măsură ce ne continuăm cercetările descoperim că aceşti strămoşi ai noştri ne seamănă mult mai mult decât credeam, iar aceşti oameni, de care ne despart milenii, par deodată mult mai apropiaţi”, a declarat Ben Bacon.