Daniel Vainstub, un savant de la Universitatea Ben-Gurion din Israel, a descoperit că o ceremonie religioasă mistică descrisă în mai multe manuscrise vechi de la Marea Moartă ar putea explica misterele sitului de la Qumran.

Un nou studiu, publicat de cunoscutul arheolog și filolog în periodicul Religions, oferă o nouă interpretare pentru întregul sit de la Qumran. El afirmă că acesta nu a fost o locuință permanentă a esenienilor, ci locul unei adunări religioase anuale, potrivit Haaretz.

”Dacă erați esenian, ați fi fost obligat să veniți o dată pe an la această întâlnire pentru a vă reînnnoi legamântul cu Dumnezeu. Pentru a convoca mii de oameni, aveai nevoie de infrastructută, motiv pentru care îți trebuiea cea mai mare piscină ritualică din țară, cu o piață mare goală. Afirm că această piață este cheia”, a spus dr. Daniel Vainstub de la Universitatea Ben-Gurion din Negev, israel.

În timpul unei vizite la Qumran, Vainstub a explicat modul în care interpretează situl, pe baza textului din Documentul de la Damasc și din Community Rule, un manuscris care descrie obieceiurile și modul de viață al comunității Yahad, pe care majoritatea cercetătorilor îl asociază cu esenienii.

Pentru savant, piața din sudul sitului arheologic deține rolul principal. Acolo se adunau bărbații acestei comunități o dată pe an, în timpul festivalului Shaviot. Esenienii erau o sectă israelită, dar care nu recunoșteau Templul din Ierusalim sau calendarul ebraic, scutindu-se de pelerinajul de la Ierusalim. În schimb, ei se duceau în deșert.

Au fost găsite la Qumran un sistem neobișnuit de bazine ritualice, două foarte mari, printre cele mai largi din țară, precum și opt mai mici. O comunitate de 20-30 de persoane religioase nu aveau nevoie de atât de multe bazine.

Dar, dacă Qumran era locul de întâlnire anual, în care sute de oameni făceau baie, atunci era logic. Acest lucru explică absența structurilor de locuit și prezența instalațiilor agricole.

Manuscrisele de Marea Moartă au fost descoperite între 1947 și 1956 în peșterile de la Qumran, fiind considerate a fi cea mai importantă descoperire a secolului al XX-lea. Ele au o vechime de 2.000 de ani și au o valoare inestimabilă, conțin cele mai vechi scrieri biblice. În prezent, Manuscrisele de la Marea Moartă, în mare parte, sunt expuse la Muzeul Israelului din Ierusalim.