Descoperire istorică la Sarmizegetusa Regia. Arheologii au scos la lumină ruine despre care cred că aparțin templu dacic vechi de mai bine de 2000 de ani.

Acesta se află pe terasa a IX-a, deasupra teraselor X şi XI – unde sunt celelalte şapte edificii de cult ale dacilor.

Specialiștii cred că planul clădirii includea 60 de baze de calcare și s-ar fi întins pe 350 de metri pătraţi, scrie Adevărul.

Edificiul ar fi fost ridicat pe locul altei construcţii, mai vechi, care a fost distrusă de foc. Sunt indicii că este vorba de un lăcaș de cultc al dacilor, mai ales că se află în zona sacră şi spre el porneşte o ramificaţie din drumul antic pavat din Sarmizegetusa Regia.

Ruinele aşezării vor rămâne îngropate în pâmânt, pentru a fi conservate, în aşteptarea viitoarelor campanii arheologice.

În afara noii descoperiri, cercetările arheologice au dus la dezvelirea a şapte temple (două circulare, cinci patrulatere) în Sarmizegetusa Regia, pe două mari terase: a X-a, respectiv a XI-a. Templul mare rotund a fost cercetat sistematic în două etape, în intervalul 1921-1924 şi în campaniile 1950-1951. Celelalte şase temple au fost identificate şi dezvelite în anii 50 şi 60. Ele sunt Templul patrulater mic, Templul patrulater mare, Templul mic rotund, Templul mare de andezit de pe terasa a X-a, Templul mare de calcar şi Templul mic de calcar.