Deşi există numeroase fotografii pe internet care încearcă să captureze minunăţia bisericii, în realitate, celebra Sagrada Familia este o experienţă care te lasă fără cuvinte. 

Autor: Moldoveanu Elena

Sagrada Familia este o biserică romano-catolică monumentală din Barcelona, Spania, proiectată de arhitectul Antoni Gaudí şi, cu toate că este începută în 1882, lucrările de construcție sunt încă în desfășurare. Este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind un simbol emblematic al Spaniei.

Colindând pe străzile din Barcelona, poţi observa biserica de la câteva străzi distanţă datorită măreţiei şi a dimensiunilor impresionante. Cu cât te apropii de aceasta te simţi copleşit. În acele momente am realizat că imaginile nu pot captura cu adevărat toate detaliile şi sentimentele ce pot fi stârnite cand ai ocazia sa vezi un astfel de monument cu ochii tăi. Deşi în poze pare foarte sumbră, cu cât te apropii simţi că aceasta emană siguranţă, linişte şi armonie.

Faţada Naşterii Domnului

Biserica are 3 faţade, fiecare închinată unei etape din viața lui Iisus 

Fațada destinată Nașterii Domnului simbolizează nașterea lui Iisus. Aceasta este singura fațadă care a fost construită aproape până la finalizare în timp ce Gaudí era în viață. Gaudí a văzut-o drept un simbol al vieții și al creației. Astfel au fost introduse a introdus elemente decorative deosebite, inclusiv animale și unelte amestecate cu simboluri, precum Arborele Vieții.  

Fațada Patimii este dedicată patimilor lui Hristos, ceea ce explică simplitatea ei, în contrast cu celelalte. Mai presus de toate, elementele decorative şi scenele descrise sunt mult mai dure decât celelalte fațade, cu intenția de a reprezenta durerea și sacrificiul final al vieții lui Iisus. 

Fațada Gloriei este dedicată gloriei cerești a lui Iisus și reprezintă ridicarea lui la cer. Știind că nu va vedea începutul acestei fațade în timpul vieții sale, Gaudí a desenat doar câteva schițe care arătau ideile și planurile sale generale: reprezentări ale Morții, Judecata Finală și Gloria, precum și Iadul pentru oricine se abate de la calea lui Dumnezeu. 

Faţada Patimii, marcată de simplitatea acesteia

Atât în interior, cât şi în exterior, sunt împletite elemente geometrice, elemente din natură şi simboluri, într-un stil gotic

Biserica este bogată în ornamente, constând în mare parte din forme abstracte care combină curbe netede și puncte zimțate. După ce am rămas impresionată de exteriorul excentric, mi-am făcut curaj şi am păşit timid în interior. Interiorul este unul deschis, cuprins de un joc de lumini şi de o atmosferă de relaxare. Lumina pătrundea sfios printre vitraliile colorate, formate dintr-un mozaic de porţelan spart şi crează o atmosferă diferită, în funcţie de zona în care te poziționezi. Pe Portalul Nașterii Domnului, există sticlă galbenă, verde și albastră pentru a simboliza nașterea lui Hristos, sărăcie și lumină. Ferestrele mai îndrăznețe galbene, portocalii și roșii de pe fațada Patimilor fac aluzie la apă și înviere. 

Vitralii din interior prin care pătrunde timidă lumina

Coloanele, asemenea unor copaci, te fac trimitere către pădure şi au menirea de a amplifica conexiunea dintre om şi natură. Multitudinea elementelor vizuale este copleşitoare, iar simbolica acesta un element care completează experienţa. Pe parcursul întregului tur se simte necesitatea unui ghid, pentru că, deşi tot ambientul vorbeşte de la sine, există şi elemente care îşi dezvăluie semnificaţia mai greu. Fără să realizezi, eşti prins într-un decor biblic, construit din piatră, prin care sunt relatate poveștile lui Iisus și credința creștină.

Coloanele din interior, asemenea unor copaci

Lângă cripta Sagrada Familia se află şi un muzeu care cuprinde o serie de elemente și obiecte expuse

Acesta cuprinde planurile, schițele originale, modelele reconstruite și diverse alte obiecte şi permite vizitatorilor să înțeleagă semnificația și complexitatea capodoperei lui Gaudí. Printr-o vitrină, vizitatorii pot vedea cum sunt confecționate matrițele pentru viitoarele piese de piatră pentru biserică.

Obiecte care au aparţinut lui Gaudi, expuse în muzeu

Toată experienţa are o încărcătură emoţională masivă, te umple de viaţă într-un mod care nu poate fi explicat în cuvinte. Fără să îţi dai seama, pierzi noţiunea timpului şi eşti transpus într-o stare de meditaţie şi reflecţie. Deşi se spune despre poze că valorează cât o mie de cuvinte, nu am găsit niciodată o imagine care să redea întreaga esență a Sagradei Familia. Astfel, dacă ajungeţi în Barcelona trebuie să vizitaţi neapărat Sagrada Familia.