O echipă de arheologi din China a descoperit resturi de aur, argint și cristale colorate pe statuile din Grotele Longmen, situate în provincia Henan (centrul Chinei).

Experții chinezi au folosit tehnologii avansate pentru a analiza chipul uriașei statui a lui Buddha Vairochana, sculptată în timpul dinastiei Tang (618-907), și au aflat elemente de aur și argint care sugerează că la realizarea sa s-a folosit tehnica de aurire, constând în acoperirea statuii cu o foiță de aur sau alte metale prețioase, relatează Agerpres.

Și pe trunchiul statuii au fost descoperite resturi de pigmenți de culoare verde, roșie sau negri, indicând că atunci când a fost realizată statuia era prezentată în veșminte viu colorate.

De asemenea, arheologii au descoperit o altă statuie, Bodhisattva, ai cărei ochi erau reprezentați prin cristale colorate la care fusese folosit siliciu și plumb.

Devenite celebre pentru cele 100.000 de statui ale lui Buda sculptate în secolul V al erei noastre, Grotele Longmen au fost incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO în anul 2000. Acest loc este unul dintre cele mai importante atracții turistice din China, datorită complexului celor peste 2.000 de peșteri care formează acest sit arheologic.