Cetatea Sighișoara este un obiectiv turistic, istoric și cultural foarte important din România. De altfel, este singura cetate medievală locuită din sud-estul Europei.

Toboşarul a devenit un simbol al acestei cetăţi. Se numeşte Dorin Stanciu şi este de profesie actor şi profesor de arte plastice.

Am vorbit cu el şi ne-a povestit cum a început totul. S-a inspirat dintr-o poveste istorică din secolul XVII în care toboşarul era şi pompierul, boacterul (paznicul) şi gornistul oraşului. Era cel care închidea Cetatea după lăsarea întunericului şi cel care o deschidea dimineaţa şi îi conducea pe străini prin Cetate. Acesta stingea focul, sufla în goarnă, ca toboşar anunţa procesele publice din piaţa cetăţii şi în calitate de boacter la 10 seara spunea “Silenţium” şi aprindea cu făclia luminile de pe străzile înguste.

În fiecare seară, în jurul orei 10, Dorin Stanciu se uita la Turnul cu Ceas din Cetate cu gândul la acest personaj. Încurajat de Nicolae Teșculă care în acea perioadă era muzeograf şi susţinut de primarul Dorin Daneșan a început acest proiect. La început a fost voluntar, 2 ore pe zi, pentru a observa reacţiile oamenilor. Era singurul personaj medieval din Secolul XXI şi reacţiile au fost pozitive. Din 2006 a început să colaboreze cu primăria în funcţia de Toboşar al Cetăţii.

Costumele sale au fost realizate după fotografiile studiate la Muzeul de Istorie din Sighişoara. În calitate de Toboşar al Cetăţii, Dorin conduce vizitatorii prin cetate şi le prezintă poveştile locului.

>

În toţi aceşti ani în care a bătut toba pe străduţele Cetăţii s-a întâlnit cu un număr impresionant de turişti pe care a învăţat să-i salute în limba lor. Astăzi poate saluta vizitatorii în 60 de limbi. Ne-a povestit că a învăţa saluturile de bun venit de la turişti şi că a scris pronunţiile pe tobă, de unde le tot recitea.

Am aflat şi povestea celui mai cunoscut citat al său: “Am zis!”. Acesta este pronunţat la sfârşitul fiecărui discurs şi îţi rămâne pur şi simplu întipărit în minte. În Evul Mediu când se anunţa un proces public orice anunţ se încheia cu “Am zis!”. În consecinţă, nimic din ceea ce spune şi ceea ce face Toboşarul nu este întâmplător.

Toboşarul reprezintă o modalitate inedită de a promova turismul cultural şi imaginea municipiului Sighişoara.

Tobosarul si strajerul


Autor: Papa Mihaela-Claudia