Monument istoric al epocii medievale târzii, biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Goleştii Badii din oraşul Topoloveni găzduieşte două evanghelii vechi de aproape trei secole.

Cel mai vechi document ce atestă existenţa unui schit în dealul din Topoloveni datează din 24 octombrie 1736. Biserica cea veche, cunoscută sub numele Goleştii Badii a fost denumită la început Nuceteanca.

În 1745, ieromonahul Dionisie, egumenul Mănăstirii Nucet a zidit această biserică pe locul unui schit ce era în paragină. Pictura din biserică este şi ea una specială şi prezintă printre altele chinurile iadului, printr-un balaur înfricoşat, cu gura căscată din care ies flăcări de foc, gata să înghită tot felul de păcătoşi: pe ucigaşi, pe cei ce dorm în loc să se ducă la biserică, pe bogatul nemilostiv, cârciumarul, hoţul, croitorul, măcelarul sau cojocarul.

Printre cărţile ce se află în biserica din Topoloveni se numără şi două evanghelii valoroase, ambele datând din prima parte a secolului al XVIII-lea. Pe una dintre paginile evangheliilor este scrisă de mână o însemnare ce dovedeşte existenţa unei şcoli în casele de lângă această biserică, în timpul păstoriei mitropolitului Filaret al II-lea, la care şcoală mai veneau copii şi din alte sate mai îndepărtate.

Biserica veche a servit ca lăcaş de cult locuitorilor din Topoloveni mai bine de un secol şi jumătate. Însă cum la un moment dat a ajuns într-o stare avansată de degradare, s-a descis ridicarea unei noi biserici, ce a fost finalizată în 1902.

Biserica veche din cartierul Goleştii Badii a fost restaurată cu fonduri europene în perioada 2010-2015.