Autorităţile din Thailanda au ordonat închiderea temporară a plajei făcută celebră de Leonardo DiCaprio în filmul „The Beach/Plaja“ (2000).

Maya Beach, de pe insula thailandeză Koh Phi Phi Leh, va fi închisă timp de patru luni, începând din iunie, arată BBC. Potrivit oficialilor, închiderea insulei este o încercare de a opri deteriorarea mediului provocată de turismul în masă, care va permite refacerea recifurilor de corali şi a vieţii marine.
Potrivit publicaţiei locale Bangkok Post, toate parcurile marine din Thailanda sunt închise din mai până în octombrie, în timpul sezonului ploios. Cu toate acestea, Maya Bay a rămas anterior deschisă tot timpul anului din cauza cererii turistice.
„Insulele au ecosisteme foarte fragile care pur şi simplu nu pot suporta atât de mulţi oameni, poluarea de la bărci şi de la hotelurile de pe malul mării. Uneori, închiderea completă este singura modalitate de vindecare a naturii“, a declarat pentru Reuters Thon Thamrongnawasawat, expert marin.
O fotografie cu plaja Maya din 1999, înainte să fie făcută celebră de filmul „The Beach“ FOTO Getty Images
Plaja thailandeză a fost luată cu asalt de turişti, ducând la deteriorarea mediului FOTO Getty Images
În jur de 5.000 de turişti vizitează plaja zilnic
Thon a adăugat că peste trei sferturi din recifele de corali din Thailanda au fost afectate de creşterea temperaturilor mării şi de turismul necontrolat.
Departamentul pentru Parcuri Naţionale şi Natură Sălbatică din Thailanda va stabili o limită zilnică de 2.000 de turişti atunci când Plaja Maya va fi redeschisă, iar barcile nu vor mai avea voie să ancoreze în zonă, potrivit Associated Press.
Mai mult de 35 de milioane de turişti au vizitat Thailanda anul trecut.